Bakan Işıkhan, “Sektör Buluşmaları” Kapsamında Perakendeciler Sektörünün Temsilcileri ile Bir Araya Geldi
09 Aralık 2024, Pazartesi
Bakan Işıkhan, “Sektör Buluşmaları” Kapsamında Perakendeciler Sektörünün Temsilcileri ile Bir Araya Geldi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Perakendeciler Sektör Toplantısı”na katıldı.
Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 10 Aralık’ta toplanacağını hatırlattı. Işıkhan, denetim ekiplerinin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü, bu denetimlerin, yalnızca vatandaşların refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörün itibarını da korumayı hedeflediğini belirterek, “Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Işıkhan, Türkiye açısından önemli ve büyüyen bir sektör haline gelen perakende sektörü çerçevesinde kayda değer ilerlemeler yaşandığına vurgu yaparak, “Söz konusu ilerleme sektördeki çalışanları doğrudan etkilemiştir. Sektörde 2014 yılında 1,2 milyon olan sigortalı çalışan sayısı 2024 yılına gelindiğinde 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu çerçevede gençlerde 2014 yılından bu yana yüzde 30’un üzerinde artış göstermiştir. Bu artışta özellikle kadınların rolü dikkat çekicidir. Gıda perakendeciliğinde sigortalı çalışan sayısı 660 bin civarında olup kadın çalışan sayısı 325 binin üzerinde seyretmiştir. Kadın çalışanlarda son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 118’lik dikkat çekici bir artış oranı görülürken, erkek çalışanlarda artış oranı yüzde 19 gibi sınırlı bir sayıda kalmıştır” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, gıda dışı perakendecilikte ise zorunlu sigortalı çalışan sayısının 890 binin üzerinde olduğunu bildirerek, “Kadın çalışan sayısı10 yıl içinde yaklaşık yüzde 50 artış oranı ile 420 civarında seyrederken erkek çalışan sayısında da son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 1’lik bir azalma söz konusu olmuştur. Göstergeler incelendiğinde özellikle gıda perakendeciliği alanında önemli oranda kadın çalışan sayısının artışı dikkat çekmektedir. Genç kadınlarda zorunlu sigortalı sayısı 2014 yılına göre yüzde 76,1 oranında bir artış söz konusu. Bu artış oranları genç erkeklerde yüzde 23 olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Bölgeler çerçevesinde incelendiğinde, zorunlu sigortalı kadın sayısının tüm bölgelerde 2014 yılından bu yana erkeklere kıyasla daha çok artış gösterdiğini kaydeden Işıkhan, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri de kadın istihdamında güçlü büyüme oranları izlendiği görülmüştür” dedi.
“Denetim Ekiplerimiz Sahada Çalışmalarını Sürdürüyor, Fırsatçılığa Asla Geçit Vermeyeceğiz”
Bakan Işıkhan, 10 Aralık’ta 2025 yılı asgari ücret düzeyini belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını hatırlatarak, şunları aktardı:
“Bu süreç, vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak ve refahını yükseltmek açısından hayati bir öneme sahiptir. Komisyon tarafından; vatandaşlarımızın gelir seviyesi yükseltilirken, piyasa dengesini sağlamak da elbette gözetiliyor. İşte tam da burada işverenlerimizin ve üreticilerimizin, bu fiyat politikalarını bu artışları suistimal edecek şekilde fırsatçılığa dönüştürmemesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığımızın, fahiş fiyat artışlarına karşı kararlı denetim politikaları, tüketicilerimizi koruma noktasında çok önemli bir rol üstleniyor. Aynı şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim de denetim ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bu denetimler, yalnızca vatandaşlarımızın refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörümüzün itibarını da korumayı hedeflemektedir. Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha buradan ifade etmek isterim.”
Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerin, işçilerin, memurların, sabit gelirlilerin ve emeklilerin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsına ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına ezdirmeyeceklerini söyleyen Işıkhan, “Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tavrı nettir. Sizleri de bu konuda işbirliği yapmaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.
“İnsanlarımızın Refahını Artırmak Ve Piyasa Güvenini Sağlamak Hepimizin Ortak Sorumluluğudur”
Bakan Işıkhan, perakende sektörünün, sadece ekonomik büyümeyi değil, toplumsal refahı da şekillendiren önemli bir güç olduğunun altını çizerek, “Fahiş fiyat politikaları sadece vatandaşlarımıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda sektörün güvenilirliğine ve ülke ekonomisine de zarar vermektedir. İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Sürdürülebilir büyüme için vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın güvenini kazanmak, onların ihtiyaçlarına cevap vermek temel önceliğimiz olmalıdır. Çalışanların refahının yanı sıra; işverenlerimizin ve sektörümüzün rekabet gücünü artıran önemli bir unsur da adil ücret politikasıdır. Çalışanlarımıza hak ettikleri ücretleri sağlamak, onların motivasyonunu ve verimliliğini artırırken, piyasa güvenini de güçlendirmektedir” diye konuştu.
Vatandaşların refahı arttıkça, perakende sektöründe büyümenin de hız kazanacağını belirten Işıkhan, “Refah sahibi bireylerin satın alma gücünün artması, sektörümüzün satış hacimlerini genişleterek daha güçlü bir hareketlilik sağlıyor. Bu nedenle, ücret politikalarını yalnızca bir maliyet unsuru olarak görmek yerine, piyasanın büyüme dinamiklerini destekleyen bir araç olarak değerlendirmeliyiz. Çalışanlarımızın alın terinin karşılığını eksiksiz alması, hem toplum içinde hem de iş yerlerinde güven ve bağlılığı güçlendirecektir. Bu yaklaşım, daha geniş kitlelerin alım gücünü artırarak ekonomik büyümeyi de hızlandıracaktır” değerlendirmelerinde bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise konuşmasında, 10 Aralık’ta başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları sürecinde bazı piyasa bozucu uygulamalara hem denetimlerde hem de kendilerine yapılan ihbarlarda rastladıklarını belirterek, “Asgari ücret temmuz ayında artırılmamıştı, adı çıkar çıkmaz fiyatların önden hemen şişirilmesi gibi bazı uygulamalar, ihbarlar görüyoruz, denetimlerde rastlıyoruz. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Sonuçta asgari ücret 2025 yılı başında yürürlüğe girecek ve 31 Ocak 2025 tarihinde çalışanlara ilk ödeme yapılacak. O da tabii ki çalışanların hakkıdır. Bu anlamda, asgari ücret şu kadar olabilir ben şimdiden fiyata bunu bindireyim şeklindeki yaklaşımlara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı denetim ekiplerimiz birlikte çalışıyorlar ve koordineli bir şekilde görevlerini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Perakende ticareti ile meşgul olan sektör yetkililerinden bu konuda işbirliği beklediklerini kaydeden Bolat, “Piyasaların istikrara kavuşması ve istikrar içinde büyümenin artması ve hem üreticilerin hem tüketicilerin fayda elde edebileceği piyasa şartları Türkiye ekonomisinde çok daha güzel günleri beraberinde getirecek. Düşük enflasyonla inşallah yüksek oranlı büyüme sürecine de çok kısa bir süre sonra ulaşacağız. Bu konuda kamu, özel sektör, tüketici, işçi kesimi hep birlikte işbirliği yaparak bunu el birliği ile başaracağız” diye konuştu.