Bilimsel Araştırma Yöntemleri Eğitimi Gerçekleşti
16 Mayıs 2024, Perşembe
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Eğitimi Gerçekleşti
Genel Müdürlüğümüzde çalışan ve 2 yılını tamamlayan Çalışma Uzman Yardımcılarımıza yönelik tez hazırlama sürecinde Bilimsel Araştırma Yöntemleri Eğitimi gerçekleştirildi.
Genel Müdürlüğümüzde çalışan ve 2 yılını tamamlayan Çalışma Uzman Yardımcılarımıza yönelik tez hazırlama sürecinde Bilimsel Araştırma Yöntemleri Eğitimi gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafında düzenlenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Eğitim Uzmanı Berna Aslan tarafından verilen eğitime Çalışma Genel Müdürlüğü Eğitim, Yayın ve Rehberlik Daire Başkanı Eyüp Beyhan ve Genel Müdürlüğümüz Çalışma Uzman Yardımcıları katıldı.
“BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ÇALIŞMAMIZIN TEMELİNİ OLUŞTURUR”
Eğitimden önce kısa bir selamlama konuşması yapan Daire Başkanı Beyhan, Genel Müdürlüğümüzde çalışma arkadaşlarımız olan uzman ve uzman yardımlarımızın her yönüyle kendilerini geliştirmesini önemsiyoruz. Yeterlilik ve tez hazırlama hakkına erişmiş uzman yardımcılarımızın sürece en iyi şekilde kendilerini hazırlamaları için elimizden gelen bütün gayretleri sarf ediyoruz. Bu güzel imkanı bize sağlayan başta Sayın Bakanımıza, Sayın Genel Müdürümüze ve Personel Başkanımıza teşekkür ederiz.
Bilimsel Araştırmanın önemini vurgulayan Eyüp Beyhan; “Bugün, tez hazırlama sürecinde bilimsel araştırma yöntemleri eğitiminde bir aradayız. Tez yazma süreci, akademik katkılarımızı sunmanın ve akademik topluluğa katılmanın bir yoludur. Bu süreç, bilgi birikimimizi ve bilimsel araştırma yöntemlerine hâkimiyetimizi gösterir. Bilimsel araştırma yöntemleri, çalışmamızın temelini oluşturur. Doğru yöntemleri seçmek, verileri analiz etmek ve sonuçları yorumlamak, çalışmanın kalitesini belirler ve güvenilirliğini sağlar. Tez hazırlarken, ilk adım araştırma sorularını netleştirmektir. Bu sorular, çalışmamızın yönünü belirler ve yöntem seçimimizi etkiler. Literatür taraması yaparak mevcut bilgileri incelemeliyiz. Bu, çalışmamızın özgün katkılarını belirlememize yardımcı olur” dedi.
“YÖNTEMLERİ DOĞRU UYGULAMAK, BİLİMSEL KATKILARIMIZIN KALİTESİNİ ARTIRIR”
Araştırma tasarımında, nitel ve nicel yöntemler arasında doğru seçimi yapmanın önemini vurgulayan Beyhan sözlerini “Nitel yöntemler, derinlemesine veri toplama ve analiz için idealdir; görüşmeler ve gözlemler gibi. Nicel yöntemler ise sayısal veri toplama ve analizine odaklanır; anketler ve istatistiksel analizler gibi. Veri toplama süreci, araştırmamızın bel kemiğidir. Etik kurallara uymalı, katılımcı haklarına saygı göstermeli ve verileri güvenli bir şekilde saklamalıyız. Verileri analiz ederken uygun istatistiksel yöntemleri kullanmak ve objektif olmak kritik önemdedir. Tez yazarken, bulgularımızı açık ve anlaşılır bir şekilde sunmalıyız. Yapısal olarak iyi organize edilmiş bir tez, okuyucunun çalışmamızı kolayca takip etmesini sağlar. Akademik yazım kurallarına ve dilbilgisi kurallarına dikkat etmeliyiz. Bilimsel araştırma yöntemleri eğitimi, sadece bu sürecin değil, gelecekteki akademik çalışmalarımızın da temelini oluşturur. Bu yöntemleri doğru uygulamak, bilimsel katkılarımızın kalitesini artırır ve akademik dünyada saygınlık kazandırır. Bu vesile ile tez hazırlama sürecinizde siz değerli çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum” şeklinde tamamladı.
Daha sonra söz alan ÇASGEM Eğitim Uzmanı Berna Aslan ise, “Bilimsel Araştırma Yöntemleri Eğitimi, tez yazma aşamasında çalışma uzman yardımcıları için büyük öneme sahiptir. Bu eğitim, araştırma süreçlerinde karşılaşacağınız zorluklara hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Doğru araştırma yöntemlerini seçme, verileri toplama ve analiz etme yetkinlikleri kazanarak, çalışmalarınızın bilimsel doğruluğunu ve tutarlılığını artıracaksınız. Eğitim, sizin araştırma sorularını netleştirmelerinize, literatür taraması yaparak mevcut bilgi birikimini anlamalarınıza ve bu bilgilere dayalı özgün katkılar sunmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca veri toplama sürecinde etik kurallara uyma, katılımcı haklarına saygı gösterme ve verilerin güvenliğini sağlama konularında bilgi edinmeniz, araştırmaların güvenilirliğini ve geçerliliğini de artırır. Sonuç olarak, bu eğitim, siz uzman yardımcılarımızın akademik dünyada daha yetkin ve saygın bir yer edinmelerine olanak sağlayacağı gibi akademik kariyerleriniz için de sağlam bir temel niteliğindedir” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından başlayan eğitim, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.