Resmi Arabuluculuk Bölgesel Eğitimi’nin İkinci Toplantısı Antalya’da Gerçekleştirildi

20 Mayıs 2024, Pazartesi

Resmi Arabuluculuk Bölgesel Eğitimi’nin İkinci Toplantısı Antalya’da Gerçekleştirildi


Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Hatay, Isparta, Karaman, Mersin, Muğla, Niğde, Osmaniye ve Uşak olmak üzere 14 ilin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden katılımcılara verilen eğitimde, Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında yürütülen arabuluculuk işlemlerinin iyi işleyen ve aksayan yönleri ele alındı.

Genel Müdürlüğümüz tarafından planlanan “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Kapsamında Yürütülen Arabulucu İşlemlerinin İyi İşleyen ve Aksayan Yönlerinin Tartışılması ve Önerilerin Gerçekleştirilmesi Projesi” eğitiminin ikincisi 17-19 Mayıs 2024 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.

Eğitime; Genel Müdür Yardımcımız İbrahim Akın, Toplu İş Sözleşmesi ve Sendika Üyeliği Daire Başkanı Fahri Deniz, Eğitim, Yayın ve Rehberlik Daire Başkanı Eyüp Beyhan, Çalışma Uzman ve Uzman Yardımcıları ile bölgede görev yapan İŞKUR İl Müdürleri ile arabulucular katıldı.

“ARABULUCULUK, ÇALIŞMA HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

Açış Konuşmasını gerçekleştiren Genel Müdür Yardımcımız İbrahim Akın, “Bakanlığımız; Çalışma Barışının sağlanması, işçilerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş kanunu ve yönetmeliklerimiz kapsamında haklarının korunması için gayret göstermektedir. Bilindiği üzere, 7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu işçilerimize örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi hakkı vermek üzere çıkarıldı. Toplu iş sözleşmelerine ilişkin hazırlıkların başlaması, imzalanması ve uygulanması ile nihayete eren tüm bu aşamaları, toplu pazarlık süreci olarak ifade edebiliriz. Toplu pazarlık süreçleri, tarafların taleplerini dile getirip sorunlarını çalışma barışı içerisinde müzakere etmelerine olanak sağlayan önemli bir aktördür. Toplu pazarlık sürecinin barışçıl bir şekilde sona ermesini amaçlayan bir kurum olarak Arabuluculuk, çalışma hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu süreç içerisinde görev yapan Arabulucularımızın taraflar için en verimli sonucu elde etmeye çalışacakları muhakkaktır. Bugün, ülkemiz toplu sözleşme sistemini daha detaylı inceleyerek arabuluculuk işlemlerinde yaşadığımız sorunların tespiti ve değerlendirilmesi için burada toplanmış bulunmaktayız. Konuşmama son verirken, programımızın ülkemiz çalışma hayatı için faydalı sonuçlar doğurmasını diliyor, katılımlarınız için hepinize, Bakanlığım ve Genel Müdürlüğüm adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNİN EN İYİ ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILMASI GAYRETİNDEYİZ”

Ardından konuşan Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanı Fahri Deniz ise, “Bildiğiniz gibi 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca yürütülen toplu iş sözleşmesi sürecinde, Bakanlığımız, arabulucularımız ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri çalışanları yer almaktadır. Bu süreç içerisinde arabuluculuk işlemleri ve yetki prosedürünün diğer kısımlarında meydana gelen olumlu ve olumsuz durumların değerlendirilmesi ve sürecin en iyi şekilde sonuçlandırılması amacıyla burada toplanmış bulunmaktayız. Toplu iş sözleşmesi uygulaması ile ilgili olarak burada konuşulan tüm konuların ve bildirilen görüşlerin, yetki sürecinin daha verimli yürütülmesi bakımından hepimize katkı sağlayacağından eminim. Konuşmama son verirken, programımızın toplu iş sözleşmesi süreci için olumlu sonuçlar doğurmasını diler, katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim” dedi.

“ÇÖZÜMDE ROL ALAMAYANLAR, SORUNUN BİR PARÇASI OLUR”

Son olarak konuşan Eğitim, Yayın ve Rehberlik Daire Başkanı Eyüp Beyhan ise, “Eğitim denilince sadece belli gün ve mekânlarda öğreticiler tarafından gerçekleşen bir eylem değildir. Bizim medeniyetimizin bize öğrettiği bir gerçek var. Eğitim ve öğretim süreci beşikten mezara kadar devam eden bir süreçtir. Her şeyin çok çabuk değiştiği günümüz dünyasında kendinizi güncellemezseniz, bilginizi güncellemezseniz, eğitiminizi artırmazsanız sorunlar karşısında çözüm üretemezsiniz. Çözümde rol alamayanlar ise sorunun bir parçası olur.  Bir kurumun başarısında çalışanların sahip olduğu bilgi ve becerilerin önemi büyüktür. Eğitim, bu bilgi ve becerilerin gelişmesini sağlayarak hem çalışanların hem de kurumun başarısına katkı sağlar. Bu eğitimde hem toplu iş sözleşmesi hem de resmi arabuluculuk alanında belirlenen konularda eğitimler gerçekleşecektir.  Bu eğitimlerin iş hayatınızda başarı katacağını umuyorum. Eğitim, sadece yeni tekniklerin öğrenilmesi değil, aynı zamanda mevcut becerilerin geliştirilmesi ve yenilikçi düşünceyi teşvik etmek için de önemlidir. Sürekli eğitim ile çalışanlarımızın motivasyonunu artırabilir, iş verimliliğini yükseltebilir ve rekabet gücümüzü artırabiliriz. Bu nedenle, Çalışma Genel Müdürlüğü olarak çalışanlarımıza sürekli eğitim imkanları sunmaya devam etme gayretindeyiz. Çalışma Arkadaşlarımızın ve onların kişisel ve profesyonel gelişimlerini desteklemekteyiz. Unutmayalım ki, güçlü bir eğitim programı sadece çalışanlarımızın değil, aynı zamanda kurumumuzun da başarısını da artıracaktır” diyerek eğitimin önemine vurgu yaptı.

Eğitimin ilk günü Kişisel Gelişim Uzmanı Zafer Yılmaz tarafından ‘Diyafram Nefes Tekniği’ ve ‘İletişim Teknikleri ve Beden Dili’ eğitimi verildi.

Eğitimin İkinci günü ise Çalışma Uzman Yardımcıları Ayşe Nur Atasoy ile Hilal Demirarslan tarafından Yetki Tespit Sürecinde Görevli Makam İşlemleri hakkında bilgi verildi. Öğleden sonra ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin tarafından Arabuluculuk Eğitimi ve Tartışma Paneli gerçekleştirildi.

Bölgesel eğitimler sırasıyla; Mardin, İstanbul ve Ankara şehirlerinde de devam edecek.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.