Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında Ankara’da fotoğraf sergisi açıldı
20 Ekim 2021, Çarşamba
Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında Ankara’da fotoğraf sergisi açıldı
Proje kapsamında ulaşılan 7-15 yaş grubundaki çocuklar tarafından çekilen fotoğraflar, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla 18-24 Ekim 2021 tarihlerinde Ankara AŞTİ içerisinde yer alan tüp geçit alanında sergilenecek.
Genel Müdürlüğümüz tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğiyle yürütülen Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında profesyonel fotoğraf eğitmenleri Burcu Vardar ve Nazmi Aladağ tarafından Ankara Polatlı sahasında bulunan çadır alanlarında mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerinin çocuklarıyla temel fotoğrafçılık üzerine atölye çalışması gerçekleştirildi.
Çalışmaya katılım sağlayan 7-15 yaş grubundaki 15 çocuk tarafından yaşamları, içinde bulundukları çevre, mevsimlik tarım işçileri barınma alanları ve mevsimlik tarım üzerine fotoğraf kompozisyonları oluşturuldu. Ortaya çıkan fotoğraflar, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla 18-24 Ekim 2021 tarihlerinde Ankara AŞTİ içerisinde yer alan tüp geçit alanında sergilenecek.
Genel Müdürümüz Sayın Nurcan Önder’in açılışını yaptığı sergiye ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Tsvetana Stoycheva tarafından katılım sağlandı.
Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında 16 ilde 12.000 çocuğa ulaşılarak eğitim ve sağlık başta olmak üzere hizmetler sunulması amacıyla faaliyetler gerçekleştiriliyor. Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda bugüne kadar Türkiye’de yürütülen en büyük girişim olma özelliği taşıyan, 29,7 milyon Euro bütçeye sahip Projeyle mevsimlik tarımda aileleriyle birlikte hareket eden ve tarım işlerinde çalışan/çalışma riski altında olan çocuklara yönelik faaliyetler yürütülüyor. Bu kapsamda, çalışan çocuklar, aileleri, işverenler, okul yöneticileri, öğretmenler, muhtarlar ve tarım aracılarına ulaşılarak çocuklar eğitime yönlendirilirken ulusal ve yerel düzeyde çocuk işçiliğiyle mücadele eden kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Mevsimlik tarım göçünün en yoğun olduğu şehirler olan Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ankara, Eskişehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerinde uygulanmakta olan Projeyle; 12.000 çocuğa yerinde eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması; eğitim ve kırtasiye malzemeleri, hijyen kitleri, kıyafet ve gıda desteği verilmesi; yerleşim alanlarındaki mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi; mevsimlik tarımda çalışan/çalışma riski olan çocukların aile bireylerinin, becerilerinin geliştirilmesi amacıyla mesleki eğitim programlarına yönlendirilmeleri ile 200 tarım aracısı, 500 işveren ile 200 köy muhtarına mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin olumsuz yönleri ve ilgili mevzuata ilişkin eğitimlerin verilmesi öngörülüyor.
Proje uygulama sürecinde ilgili kamu kurumlarının yanı sıra üniversiteler, yerel yönetimler, işçi ve işveren kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları gibi çeşitli paydaşlarla merkezi ve yerel düzeyde yakın işbirliği halinde çalışıyor.
Sergide ziyarete açılan fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.