Çalışma Genel Müdürlüğünden “Hukuki, Ekonomik Ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” Sempozyumuna Katılım

25 Şubat 2025, Salı

Çalışma Genel Müdürlüğünden “Hukuki, Ekonomik Ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” Sempozyumuna Katılım


HAK-İŞ Konfederasyonu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından “Birlikte Adil ve İnsani Bir Asgari Ücrete…” temasıyla “Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” sempozyumuna Çalışma Genel Müdürlüğü yöneticileri katılarak sempozyum oturumlarını takip etti. Sempozyum ’da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın; “İnsana yakışır iş anlayışı sadece iş ortamındaki fiziki güvenliği değil, aynı zamanda ailevi ve sosyal yaşam kalitesini de kapsar” dedi.

24 Şubat 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Metin Kıratlı, Yargıtay 9. Daire Başkanı ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi Av. Uğur Kızılca, Ak Parti Afyon Milletvekili Av. Ali Özkaya, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş, SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydın, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Erhan Taylan, Çalışma Genel Müdür Yardımcıları Emin Türker, Suat Dede ve Kutay Subaşı, Mevzuat Daire Başkanı Ziya Kürşat Babayiğit, Yüksek Hakem Kurulu Genel Sekreteri Zekai Özçelik, üye sendikaların Genel Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, sendikaların şube başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, yüksek yargı üyeleri, hukukçular, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Sempozyumda ilk olarak konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışma hayatı ve endüstriyel ilişkiler sistemi içerisinde en fazla yer alan asgari ücret konusunu tartışmak için bir araya gelindiğini belirterek, “Biz asgari ücretin bütün yönleriyle tartışılıp konuşulacağı bir sempozyumu değerli hocalarımız ve muhataplarıyla birlikte tartışmak istedik. Özellikle konunun hukuki, sosyal ve ekonomik boyutuyla tartışılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ise “Bugün burada asgari ücretin hukuki, ekonomik ve sosyal konularını konuşmak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için toplanmış bulunmaktayız. Özellikle HAK-İŞ Konfederasyonumuzu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitemizi tebrik etmek istiyorum. Genel Başkanımız ve Rektörümüz konuşmalarında, çok önemli konulara değindiler. Elbette ki hepimizin arzusu, niyeti, insana yakışır bir iş ortamında, insanımızın hak ettiği bir ücreti alabilmesi, bunun için de gerekli çabanın sarf edilmesidir. Burada Bakanımız Vedat Işıkhan’ın selamlarını da iletmek istiyorum. Bize düşen bir görev varsa, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” dedi.

Aydın, asgari ücretin belirlenmesi konusundaki çalışmaların önemine değinerek, “İnsana yakışır iş anlayışı sadece iş ortamındaki fiziki güvenliği değil, aynı zamanda ailevi ve sosyal yaşam kalitesini de kapsar. Burada sosyal taraflarla bu konuyu tartışmak, birbirimizden öğrenmek, ortak bir çözüm yolu bulmak için bir aradayız. Asgari ücret aynı zamanda toplumsal barışı ve ekonomik barışı sağlayacak önemli bir unsurdur” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından hediye takdimi gerçekleştirilerek sempozyuma geçildi.

“Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” Sempozyumunda; asgari ücret konusu yüksek yargı mensupları, sosyal taraflar ve alanında uzman akademisyenler tarafından bütün yönleriyle incelenip, ele alındı. “Hukuki Boyutuyla Asgari Ücret”, “Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret Düzenlemeleri” ve “Asgari Ücretin Tespiti ve Demokratik Temsil” konularında üç ayrı oturum gerçekleşti.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Metin Kıratlı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Hukuki Boyutuyla Asgari Ücret” konulu ilk oturumda, “AB Ülkelerinde Asgari Ücret ve Adil Ücret Düzenlemeleri” konusunda; Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Cavit Demiral, “Ülkemizde Asgari Ücretin Hukuki Boyutu” konusunda; Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Talat Canbolat sunumlar gerçekleştirdi.

“Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret Düzenlemeleri” konulu ikinci oturumda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Bilge moderatörlüğünde “Bir Sosyal Politika Aracı Olarak Asgari Ücret” konusunda; Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, “Bir Sosyal Politika Aracı Olarak Asgari Ücret” konusunda; Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uğur Akkoç tarafından “Makro Ekonomik Göstergeler ve Asgari Ücret” sunumlar gerçekleştirildi.

Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve Yargıtay 9. Hukuk Daire Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş’ın moderatörlüğünde “Asgari Ücretin Tespiti ve Demokratik Temsil” konulu üçüncü oturumda ise “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısı ve İşleyişi” konusunda TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Asgari Ücretin Tespitinde Demokratik Temsil” konusunda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kürşat Tutar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

 Sempozyum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.