"Özne Çocuk Projesi"nin Kapanış Töreni Düzenlendi
Türkiye’de Çocuk Haklarının Desteklenmesi için Teknik Yardım Projesi'nin (Özne Çocuk) kapanış konferansı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
31 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplamtıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcıları Leman Yenigün ile Zafer Tarıkdaroğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Emin Türker katılım sağladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, çocuk işçiliğinin, eğitimsizliğin ve yoksulluğun nesiller boyu devam etmesine yol açan, toplumsal huzuru bozan ve ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşmayı zorlaştıran ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. Dünya genelinde 2020 yılı itibarıyla 160 milyon çocuğun çalışma hayatında yer aldığını belirten Özçelik, bu sorunun çözümünde toplumun tüm kesimlerinin ortak çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ise konuşmasında projenin çocuk işçiliğinin önlenmesi, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele, göçmen çocuklar ve Türkiye’de çocuk koruma standartlarının belirlenmesi gibi çocuk haklarına ilişkin temel hususları kapsadığını vurguladı.
Çocuk haklarının toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğunda olduğuna vurgu yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, konuşmasında “Eğitim, çocuk işçiliğinin önlenmesi, erken yaşta evliliklerin engellenmesi ve hassas durumdaki çocuklara yönelik teknik destek sağlanması, geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor,” dedi. Yenigün, hafif düzeyde engelli ve hassas gruptaki çocuklar için hak temelli ve kapsayıcı bir yaklaşımın benimsendiğini belirtti. Ulusal çocuk hakları strateji ve eylem planları çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi doğrultusunda politikaların geliştirildiğini de sözlerine ekledi.
Özne Çocuk projesi, çocuk haklarının korunması konusunda önemli başarılara imza atarak, toplumdaki bilinçlenmeyi artırmayı ve erken yaşta evliliklerin önlenmesi için farkındalık yaratmayı hedefledi. Avrupa Birliği'nin desteğiyle ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işbirliğiyle 36 aylık bir süreçte tamamlanan proje, eğitim programları ile çocuk hakları konusunda toplumsal bilinci artırarak önemli kazanımlar elde etti.