Bakan Işıkhan, Türkiye – Almanya Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu 7. Toplantısı’na Katıldı
02 Aralık 2024, Pazartesi
Bakan Işıkhan, Türkiye – Almanya Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu 7. Toplantısı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye – Almanya Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu 7. Toplantısı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Berlin’e gitti.
Bakan Işıkhan, Almanya’daki temasları kapsamında ilk olarak F. Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil ile ikili görüşme gerçekleştirdi.
Işıkhan, “Çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni Alman vatandaşlık yasasını kıymetli bir adım olarak görüyoruz. Ancak Avrupa'yla birlikte Almanya'da yükselen yabancı karşıtı, İslam düşmanı, aşırı sağcı ve ırkçı örgütlere ilişkin endişelerimiz olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Müttefiklik hukukumuza zarar veren bu örgütlerle mücadelede daha etkin işbirliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.
Almanya’daki Türk Gençlerinin Mesleki Eğitim Üzerinden İstihdama Kazandırılması Projesi
Türk vatandaşlarının sıkı çalışmaları ve özverileri ile Alman toplumunun bir parçası haline geldiklerini aktaran Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımız ve yurt dışındaki temsilciliklerimizce, Türk ailelerini ve çocuklarını bilgilendirmek ve motive etmek için Federal İş Ajansı ile meslek odalarının da katıldığı ‘Almanya’daki Türk Gençlerinin Mesleki Eğitim Üzerinden İstihdama Kazandırılması Projesi’ hayata geçirilmiştir. Bu projede Bakanlığımız, Almanya’daki Müşavirlik ve Ataşelikleri vasıtasıyla önemli katkı sağlamıştır.”
Ardından Türkiye – Almanya Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu 7. Toplantısı’na katılan Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, “1960’lı yıllar itibarıyla İşgücü ve Sosyal Güvenlik Sözleşmelerinin akdedilmesi ile başlayan ilişkilerimiz, zamanla çeşitli işbirliklerinin geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Burada özellikle, Bakanlıklarımız arasında karşılıklı iyi niyet çerçevesinde 1984 yılında oluşturulan Ortak Çalışma Grubu’na yasal bir zemin hazırlamak ve faaliyetleri bu çerçevede sürdürmek amacıyla, 18 Ocak 2007 tarihinde her iki ülke Bakanları ‘Ortak İrade Beyan Belgesi’ni imzalamışlardır. Çalışma ve sosyal politika alanında işbirliğine dair bu Belge çerçevesinde düzenli aralıklarla altı kez toplanılmıştır. Bugün burada, 10 aradan sonra Ortak Çalışma Grubunun 7. Toplantısını gerçekleştirmek üzere bir arada bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, iki ülke bakanlıkları arasında işbirliğinin temel taşlarından olan bu önemli mekanizmanın yeniden canlandırılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, “İlişkilerimizi yeniden canlandırma noktasında bugün ve yarın yapacağımız Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu Toplantısının önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ortak Çalışma Grubu’nda yapılan çalışmalar, Bakanlıklarımız arasında gerçekleştirilen faaliyetlerin daha etkin olmasını sağlamakta ve Kurumlarımız arasında da işbirliğinin gelişmesine vesile olmaktadır” diye konuştu.
“50 Milyar Doları Bulan İkili Ticaret Hacmimizi 60 Milyar Dolar Seviyesine Ulaştırmayı Hedefliyoruz”
Toplantı boyunca yapılacak görüşmelerde, Almanya ve Türkiye’deki platform ekonomisinin yanı sıra, iki ülke arasında mevcut sosyal güvenlik anlaşmasının uygulanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklarını belirten Işıkhan, şöyle devam etti:
“Ayrıca, nitelikli işgücü temini ve Almanya’da yaşayan Türk gençlerinin mesleki eğitimi ve istihdam durumlarına ilişkin ayrıntılı fikir alışverişinde bulunacak, işbirliği imkanlarını değerlendireceğiz. Almanya ile güvenlikten ekonomiye, kültürden bilime, her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın da belirttikleri üzere, 50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Karşılıklı yatırımların artırılmasına bu bakımdan özel önem veriyoruz. Almanya ile ikili ilişkilerimizin en müstesna ortak paydası ve taşıyıcı sütunu güçlü, beşeri bağlarımızdır. Almanya’da sayıları 3,5 milyonu bulan Türk toplumu, Türkiye ile Almanya arasında bir dostluk köprüsü görevi görmektedir. Ülkelerimizin birbirini daha iyi anlamalarına, Türkiye’nin buradaki konumunun daha da güçlendirilmesine, Türk ve Alman halkları arasındaki bağların pekiştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadırlar.”
Bakan Işıkhan, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının kültürden sanata, siyasetten bilim ve ticarete kadar her alanda önemli başarılarına şahit olduklarına vurgu yaparak, “63 yıllık süre zarfında Türk toplumu, gurbetçilikten çıkarak Almanya'nın sosyal, ekonomik, kültürel ve akademik hayatında kritik roller üstlenmeye başlamıştır. Türkiye-Almanya arasında beşeri bir köprü vazifesi gören tüm vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz. Türk toplumunun eşit katılım temelli entegrasyonuna önem veriyoruz ve bunu teşvik ediyoruz. Almanya’da geçtiğimiz Haziran ayında yürürlüğe giren ve çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni Alman vatandaşlık yasasını, bu bağlamda atılmış kıymetli bir adım olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, konuşmasının sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uhdesindeki konularda Türkiye-Almanya ilişkilerine katkı sunarak iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.