6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Alt Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı Gerçekleştirildi
11 Ekim 2024, Cuma
6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Alt Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı Gerçekleştirildi
Toplantıda Kanunun Yetki Tespit Sürecine İlişkin Maddeleriyle İlgili Tarafların Görüş ve Önerileri Ele Alındı.
20.10.2023 tarihinde gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulunda alınan karar doğrultusunda işçi ve işveren tarafları ile 11.10.2024 tarihinde Çalışma Genel Müdürlüğü 1 No’lu toplantı salonunda “Yetki” gündemiyle toplantı yapıldı.
Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından; Toplu İş Sözleşmesi ve Sendika Üyeliği Daire Başkanlığı, Sendikalar ve İşkolları Daire Başkanlığı, Hukuk Daire Başkanlığı, Mevzuat Daire Başkanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ve Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü katılım sağladı.
İşçi Konfederasyonlarını temsilen; TÜRK-İŞ Konfederasyonundan Ferhan Tuncel, Av. Erdal Arap, Av. Elif Cansu İkiel, HAK-İŞ Konfederasyonundan Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu, Av. Kürşat Kaya, Av. Oğuz Aksoy, DİSK Konfederasyonundan Av. Mazlum Demir, Av. Yeter Türkan Çevik, Av. Tolga Demirel, Av. Alican Ataman tarafından katılım sağladı. İşveren Konfederasyonlarını temsilen ise Av. Esin Çetinkaya katılım sağladı.
Yetki gündemi ile başlayan alt çalışma grubu toplantısının açılış konuşmasını Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Emin Türker gerçekleştirdi. Toplantıda 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda düzenlenen yetki tespit sistemine ilişkin yaşanan sorunlar genel başlıklarıyla ele alındı.
Katılımcılar, yetki tespit sürecine ilişkin kanunda yer alan düzenlemelerin yeterli olduğunu ancak yargılama sürelerinin uzun olması nedeniyle sendikal örgütlenmede hak ihlallerinin yaşandığını bu nedenle yapısal çözümler getirilmesi gerektiğini ifade etti. İşyeri-işletme ayrımının kalkarak barajın tek ve %40 olarak uygulanması, atlamalı temyiz mekanizmasının yargılama sürelerini kısaltmada faydalı olabileceği bu nedenle tartışılması ve işverenin haksız nedenle yetki itirazında bulunmaması için caydırıcı önlemler alınması gerektiği hususlarında katılımcılar tarafından ortak görüşler paylaşıldı. Yetki itiraz süreçlerinin kısaltılabilmesi amacıyla iş yerinde yetkili sendikanın belirlenmesinde referandum yapılması ya da itirazın bağımsız bir kurul tarafından incelenmesi önerilip tartışıldı. Yetki itirazının süreci kendiliğinden durdurması gerektiği ve yürütmeyi durdurma kararının talebe bağlı olması gerektiği ifade edildi.
Toplu İş Sözleşmesi ve Sendika Üyeliği Daire Başkanı Fahri Deniz, yetki aşamasına ilişkin yaşanan sorunlarla ilgili sosyal tarafların taleplerinin dikkate alınarak mevzuat çerçevesinde tartışılacağını ifade etti.
TİSK Temsilcisi Av. Esin Çetinkaya, yetki süreçlerine ilişkin olarak işçi sendikaları kadar bir problem yaşamadıklarını, ancak yargılama sürelerinin çok uzun olduğunu, bu sürelerin kısaltılması gerektiğini, kısaltma önerilerinin ise işverenin itiraz hakkının elinden alınmadan yapılması gerektiğini, usulde değişiklik yaparak belki duruşmasız yargılama ile süreçlerin hızlandırılabileceğini ifade etti.
Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Emin Türker katılımcılara katkıları için teşekkür ederek sonraki toplantının da ‘Yetki’ gündemiyle gerçekleştirileceği ve toplantıda bahsedilen görüş, değişiklik ve önerilerin taraflarca yazılı olarak da Genel Müdürlüğümüze iletileceği kararlaştırıldı.