Bakan Işıkhan, Habertürk TV Canlı Yayınında Gündeme ve Çalışma Hayatına İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
13 Ocak 2025, Pazartesi
Bakan Işıkhan, Habertürk TV Canlı Yayınında Gündeme ve Çalışma Hayatına İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
Bakan Işıkhan, Habertürk TV Canlı Yayınında Gündeme ve Çalışma Hayatına İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Habertürk TV canlı yayınında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı.
SGK’ya borçları olan belediyelere ilişkin muhalefetten yapılan eleştirilerle ilgili sorulan soru üzerine Işıkhan, “Özgür Özel, grup toplantısında bazı altın ve kamyon hesapları yapmış, yapmaya da devam ediyor. Şimdi kendisi, bu bilgileri nereden nasıl ediniyor bilemiyorum ama yaptığı rakamların, değerlendirmelerin, analizlerin hepsi yanlış. ‘Belediye borçlarının 30 ton altın tutarında olduğunu’ söyledi. Doğrusu, belediyelerin bugünkü SGK borcu şu an 167 milyar lira. Bu da yaklaşık 55 ton altın yapıyor” cevabını verdi.
“En Borçlu 30 Belediyeden 23’ü CHP Belediyesi”
Bakan Işıkhan, CHP Genel Başkanı Özel’in, “Bu borçların 3’te biri CHP’li belediyelerin borcu” sözlerine ilişkin ise “Bu da yanlış. Doğrusu, tüm belediye borçlarının yüzde 70’i tek başına CHP’li belediyelere ait. Bunlarla ilgili tüm belgeler, dokümanlar elimizde mevcut. 30 büyükşehir belediyesinin sadece 14'ü CHP'li ama büyükşehir borçlarının yüzde 80'e yakını, yüzde 76’sı CHP'li belediyelere ait. Bakın, Türkiye’de biliyorsunuz 30 büyükşehir, 51 il belediyesi, 922 ilçe belediyesi var. Beldelerle birlikte toplam belediye sayımız bin 405. Bu belediyelerin büyük bir kısmı SGK’ya olan prim borçlarını düzenli bir şekilde ödemekte, herhangi bir sorunla da karşılaşmıyoruz. Ancak konu CHP’li belediyelere gelince burada CHP’li belediyelerin ve yöneticilerinin ne yazık ki SGK prim borçları ödeme noktasında bir şeyleri var, dirençleri söz konusu. Şimdi en borçlu 30 belediyeden 23'ü CHP belediyesi” ifadelerini kullandı.
“81 İl ve Büyükşehir Belediyesinin Sadece 35’i CHP’li Ancak Bunların Toplam Borcunun Yüzde 70’i CHP Belediyelerine Ait”
81 il ve büyükşehir belediyesinin sadece 35’nin CHP’nin yönetiminde olduğunu ancak bunların toplam borcunun yüzde 70'inin yine CHP'li belediyelere ait olduğunu aktaran Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:
“İlçe belediyelerinin yüzde 34'ü CHP’li ama tüm borçların yüzde 65’i CHP’li belediyelere ait. Cumhurbaşkanımız da ifade ediyor; ‘Bir belediye borçlarını kat be kat artırmışsa anlayın ki o belediye CHP’lidir.’ Ama bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli katlıyorlar; ‘hükümet bizi engelliyor’ diye siyasi rant sağlamaya çalışıyorlar. CHP’li belediyelere sormak gerekir: Vatandaşlarımıza borçtan başka ne tür hizmetiniz oldu da biz sizi engelleyelim? Özgür Özel ayrıca, belediye borçlarının oransal olarak az olduğuna, belediyelerden önce diğer borçları tahsil etmemize yönelik bir iddiada bulundu. Kamuoyunu da aydınlatmamızda yarar var. Belediyelerde çalışmakta olan işçi ve memur sigorta kolunda toplam SGK alacağının dörtte biri belediyelerin borcudur. Özetle, en borçlu kurum ve kuruluşların yine CHP’li belediyelere ait olduğunu görebiliyoruz. Bunu grafiklerle, istatistiklerle açıklayabiliriz. SGK olarak, özel sektör, diğer işletmeler ve kuruluşlar hepsini değerlendirdiğimizde tahsilat oranımız yüzde 90. Çok büyük bir başarı. Ancak belediyelerden prim tahsilatına geldiğimizde burada sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ki bu oran yüzde 44 düzeyinde.”
Bakan Işıkhan, belediye prim borçlarının önceki dönemden kaldığı iddialarına ilişkin sorulan soru üzerine, “SGK’ya en borçlu belediye; İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bu belediye yıllarca CHP’de olan belediye. İzmir’in SGK borcu şu an 12 milyar lira ve en borçlu belediyemiz. 5 yılda borcunu iki bin kat arttıran bir belediye. Borçları ödemediğiniz takdirde SGK olarak biz kanunen faiz işletmek zorundayız borçlara. Bu yüzden artmış durumda. Zaten zamanında düzenli ödeme alışkanlıkları olsa bu konuları konuşmaya da gerek kalmayacak. İzmir için gerçekten çok üzülüyorum” cevabını verdi.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi Borçlarını AK Parti’den mi Devraldı?”
İzmir Belediye işçilerinin iş bırakma eylemlerine ilişkin ise Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:
“İzmir’de belediye işçilerinin niçin eylem yaptıklarını bizler çok iyi biliyoruz. Asgari ücreti sürekli arttıralım, şu kadar ücret artışı sağlayalım, diyen belediyeler, İzmir’deki işçi kardeşlerimize gelince bu desteği vermiyorlar. Böyle de bir çelişki söz konusu. Yani İzmir borcunu AK Parti’den mi devraldı acaba, diye sormak isterim. SGK’ya en borçlu ikinci belediye de Ankara Büyükşehir Belediyesi. Şu anda 8,7 milyar lira borcu var Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin. 2019 Şubat ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP’ye geçtiği dönem SGK’ya borcu 160 milyon lira idi. Ankara 5 yılda SGK prim borcunu 55 kat artırmış bir belediye. Onlar hesaplama yapıyorlar ya biz de bu şekilde hesaplama yaparak aslında durumun ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin prim borcu 7,3 Milyar. 2019 Şubat ayında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçtiği tarihte SGK’ya borcu 70 milyon liraydı. Şimdi 5 yılda İBB borcunu 100 kat artırmış bir belediyemiz. Yine hani diyoruz ya en borçlu belediyeler arasında Adana Büyükşehir Belediyesi ve Şişli Belediyemiz o sıralamayı takip ediyor.”
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin büyük belediye ve nüfusa hitap ettiğini aktaran Bakan Işıkhan, “Konya Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya bir kuruş borcu yok. Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. SGK’ya borçlu altıncı belediye Hatay Büyükşehir Belediyesi, borçların tamamını CHP’den devralmıştı. Başkanımız hiçbir zaman bu borç CHP’li belediyenin borcudur demedi bize. Göreve geldiğinin ikinci ayında bizle görüştü, taksitlendirdik, yapılandırma sürecine girdik. Aslında en borçlu altıncı belediyeyken, depremin en çok etkilediği illerden biri olmasına rağmen şu an borç noktasında 14’üncü sıraya gerilemiş durumda. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve belediyemize teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
“Sosyal Güvenlik Hizmetlerinde Çağın Standartlarını Yakaladık, Hatta Geçmiş Durumdayız”
Işıkhan, 2008 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS ile Türkiye’nin Sosyal Güvenlik açısından bir reform sürecine geçildiğine vurgu yaparak, “Burada hem emeklilerimizin ve vatandaşlarımızın tümünü kapsayan aynı zamanda Sosyal Güvenlik reformuyla birlikte bunu destekleyerek vatandaşlarımıza sunmuş olduğumuz sağlık hizmetlerinde, diğer hizmetlerde, Sosyal Güvenlik hizmetlerinde çağın standartlarını yakaladık hatta geçmiş durumdayız. Sağlık sistemimizin önceki durumunu büyüklerimiz, kıymetli emeklilerimiz, emektarlarımız çok iyi biliyor. Şimdi Avrupa Birliği’nde birçok gelişmiş ülkede sağlık hizmetlerinin sunumunda finansal krizlerle karşı karşıya kalırken, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlık alanında ve sosyal güvenlik alanında Türkiye büyük bir reform sürecini gerçekleştirdi ve başarıyla bu süreci tamamlamaya gayret ediyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Seçimden önce belediye başkan adaylarının emeklilerle ilgili inanılmaz vaatlerde bulunduklarını belirten Bakan Işıkhan, “Hani nerede? Ne kadarını gerçekleştirebildiler? Emeklilerin yüzüne bakabiliyorlar mı acaba? Söz verdiğiniz zaman bu sözü ne şekilde olursa olsun yerine getirmeniz lazım. Ama bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın liderlinde 23 yıldır emeklilerimiz başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın refah seviyesini artırmak için olağanüstü gayret içerisindeyiz. Biz de Bakanlık olarak gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz bu çerçevede” dedi.
SGK’nın alacaklarına dair belediyeler ve diğer kurum kuruluşların tamamının açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin sorulan soru üzerine ise Işıkhan, “Sadece belediyelerin değil, özel sektörün de, şirketlerin de prim borcu söz konusu. O prim borçları da küçümsenmeyecek bir oranda. Onlarla ilgili de çalışmadığımızı kim söyleyebilir? Hiçbir özel sektörün de borcu bu düzeyde değil zaten. Bu düzeyde olmadığı için biz zaten belediyelerin borçlarını gündeme getiriyoruz. 167 milyarı bizim tahsil etmemiz lazım. Niçin tahsil etmemiz lazım? Emekli aylıklarını düzenli bir şekilde ödeyebilmemiz için aynı zamanda vatandaşlarımızın talep ettikleri sağlık hizmetlerini, ilaç tedavi giderlerini karşılamamız için bu borçları öyle ya da böyle eninde sonunda tahsil edeceğiz” cevabını verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin prim borçlarına karşı önerdiği gayrimenkullerin bir tanesi dışında hepsinin hacizli ve ipotekli olduğunu kaydeden Işıkhan, “Gayrimenkuller bize teklif edilirken, bunların satış kabiliyetine bakıyoruz. Bize önerdikleri listede tuvaletler, bankamatikler ve depolar var. Bunların üzerinde de şerh ve ipotek var. Ankara Büyükşehir Belediyesi, SGK borçlarına karşı tuvaletler teklif etti, teklif ettiği tuvaletlerde haciz ve şerh olduğu ortaya çıktı."
Bakan Işıkhan, işsizlik oranının 19 aydır tek hanelerde seyrettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“OVP ile uyum içerisinde ilerlediğini söyleyebiliriz. Özellikle Ulusal İstihdam stratejisi ile birlikte üniversite öğrencilerimize yönelik büyük bir desteğimiz olacak. İş piyasalarına girme noktasında bir çalışmamız olacak. Bu program inşallah Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Şubat ayında kamuoyuna duyurulacak bir strateji belgesi. 1.5 yıl öncesi çalışmaya başladık. İş gücü piyasasının güncel durumu nedir? Geleceğe yönelik ne tür beklentiler, iş açıkları ve becerilere ihtiyaç var. Politikalarımızı adım adım belirledik. İş gücü piyasalarında inanılmaz bir dönüşüm var. Yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunu nasıl eşleştirebiliriz? Birinci stratejimiz bu olacak. İkincisi kapsamlı istihdamın genişletilmesi. Sosyal yardımlar kapsamında önceden verdiğimiz destekler bu kadar yüksekti ki iş gücüne girecek vatandaş bulamıyorduk. Sosyal koruma istihdam geliştirmesi yönünde politika stratejisi belirledik.”
Tarımda çalışan oranının düştüğünü kaydeden Işıkhan, “Bu çok tehlikeli bir aşama. Kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamı nasıl geliştirebilir şeklinde 4 strateji politikamız oldu. 88 adet eylem planımız hazır” dedi.
Bakan Işıkhan, EYT’den emekli olanlara ilişkin güncel durumun sorulması üzerine, “EYT’den emekli olmaya başlayan, devam eden bir süreç var. Yasal haklarını elde eden vatandaşlarımız emekli olmak istiyor. Bugün itibarıyla 2.5 milyona yaklaşmış durumda. Tam rakam 2 milyon 445 bin 965 kişi. Aslında beklediğimiz rakam 5 milyona yakın. Şu anda 2.5 milyona yakın vatandaşımız başvuru yapmış. Şu anda 2.5 milyon emekli olan vatandaşımızın yüzde 58’i çalışıyor” cevabını verdi.
16.6 milyon emekli olduğunu bildiren Işıkhan, “Biz de SGK olarak bütçemizin yüzde 70’ini emeklilerimizin aylıklarını ödemeye ayırmak zorundayız. Geri kalan yüzde 30’u için vatandaşlarımızın sağlık giderleri, ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için ayırıyoruz" dedi.