Türkiye’nin Fikir Dergileri Sempozyumu Gerçekleştirildi

22 Nisan 2025, Salı

Türkiye’nin Fikir Dergileri Sempozyumu Gerçekleştirildi


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kadim Kültür Derneği ve Uluslararası Akademisyenler Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Entelektüel Bir Muhit Olarak Türkiye’nin Fikir Dergileri Sempozyumu” akademi ve kültür dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

Etkinliğe, Genel Müdürlüğümüz Eğitim Yayın ve Rehberlik Daire Başkanı Eyüp Beyhan da katıldı.

Sempozyumda “Dergilerin Önemi: Geçmişten Günümüze Kısa Bir Değerlendirme” başlıklı bir konuşma yapan Beyhan, Çalışma Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen yayın faaliyetlerine dikkat çekti. Her ay düzenli olarak yayınlanan “Çalışma Hayatı” e-bülteniyle çalışma hayatına dair güncel gelişmeleri paylaştıklarını belirten Beyhan, bu yayını tüm sosyal taraflara ulaştırma çabasında olduklarını ifade etti.

Akademik yayıncılığın önemine de vurgu yapan Beyhan, “Çalışma dünyasının sorunlarına çözüm üretmeyi hedefleyen, hakemli ve bilimsel içeriğe sahip ‘Çalışma Dünyası Dergisi’ni çıkarıyoruz. Burada, alanında uzman isimlerin kaleme aldığı makalelerle çalışma hayatının temel meseleleri akademik bir gözle ele alınıyor” dedi. Ayrıca, her ay güncel verileri içeren çalışma hayatı istatistik bültenleri de yayımladıklarını belirtti.

“Fikir Dergileri, Entelektüel Kamuoyunun İnşasında Temel Araç”

Konuşmasında fikir dergilerinin tarihsel gelişimine de değinen Eyüp Beyhan, bu yayınların entelektüel üretim, siyasal tartışmalar ve kültürel yönelimlerin şekillenmesinde önemli rol üstlendiğini belirtti.

“19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde Servet-i Fünun, İçtihat ve Sebilürreşad gibi dergiler dönemin düşünsel atmosferini belirlemiştir” diyen Beyhan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında devlet destekli yayınlar ön plana çıkarken, 1940’lardan itibaren çok sesliliğin arttığını söyledi. Bu dönemde Yücel, Hisar, Büyük Doğu ve Markopaşa gibi dergilerin farklı ideolojik çizgilerde kamusal tartışmalara zemin hazırladığını belirtti.

1960 ve 70’li yıllarda fikir dergilerinin, özellikle gençlik ve aydın çevrelerinde ideolojik tartışmaların merkezi hâline geldiğini ifade eden Beyhan; Yeni Dergi, Diriliş, Devrim ve Halkın Dostları gibi yayınların bu çeşitliliğin örnekleri olduğunu aktardı.

1980 darbesi sonrası dönemde baskılara rağmen fikir dergilerinin entelektüel direnişin araçları olmaya devam ettiğini söyleyen Beyhan, 1990’lı yıllarda Birikim, Dergâh, Hece ve Kaşgar gibi dergilerin düşünsel üretimi sürdürdüğünü belirtti.

Dijitalleşmeyle Yeni Bir Dönem

Günümüzde dijitalleşmenin fikir dergilerini büyük ölçüde çevrim içi mecralara taşıdığını ifade eden Beyhan, buna rağmen basılı dergilerin hâlâ prestijli bir mecra olma özelliğini koruduğunu söyledi. Dijitalleşmenin fikir alışverişini hızlandırdığını ve farklı düşünsel akımların görünürlüğünü artırdığını da sözlerine ekledi.

Beyhan, “Fikir dergileri sadece düşünsel üretim değil, aynı zamanda bir entelektüel kamuoyunun inşasında da vazgeçilmez bir rol oynamıştır. Bugün de bu işlevlerini, değişen yayın mecralarına rağmen, büyük ölçüde sürdürüyorlar” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.