Bakan Işıkhan, Düzce’de Ziyaretlerde Bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve AK Parti Düzce İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılmak üzere Düzce’ye gitti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve AK Parti Düzce İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılmak üzere Düzce’ye gitti.
Düzce’de ilk olarak mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocukları ile eğitim alanında bir araya gelen Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her köşesinde olduğu gibi, Düzce’de de emeğiyle, alın teriyle çalışan işçilerin, ülkemizin kalkınmasına ve refahına önemli katkılar sunduğuna değinerek, “Bugünkü ziyaretimizin amacı, sadece mevsimlik tarım işçilerimizin çalışma koşullarını ve yaşam standartlarını iyileştirmekle sınırlı değildir. Aynı zamanda, işçilerimizin çocuklarının eğitim olanaklarına erişimini sağlamak ve çocuk işçiliğini önlemek için yapılan çalışmaları yerinde görmek ve desteklemektir. Çocuklarımız, milletimizin geleceğidir; onların sağlıklı, güvenli ve eğitimli bireyler olarak yetişmesi, hepimizin ortak sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.
“Çalışan Ya Da Çalışma Riski Altında Olan Çocukların Eğitime Yönlendirilmesi İçin Önemli Adımlar Attık”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, çocuk işçiliği ile mücadele alanında çocukların yanı sıra, ailelerinin refahını artırmaya yönelik çalışmalara da büyük önem verildiğinin altını çizen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bağlamda, kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, işçi-işveren sendikaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve işbirliği içerisinde hareket etmekteyiz. 2016 yılında başlattığımız ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’ da bu kapsamda, 2017-2023 yıllarını kapsayacak şekilde uygulanmış ve bu yıl, 8 Temmuz 2024 tarihinde, başarılı bir şekilde kapanışını gerçekleştirmiştir. Bu programın bir parçası olan Eylem Planı ile yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması ve toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda çok sayıda farkındalık artırma, meslek edindirme ve kamu hizmetlerine yönlendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Program süresince, il düzeyinde kurulan ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimleri’nin yaptığı saha çalışmaları ve düzenli olarak Bakanlığımıza sunduğu raporlar sayesinde, geri bildirimlere dayalı olarak gerekli müdahale ve tedbirleri hayata geçirdik. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 27 Nisan 2024 tarihinde yayımlanan 2024/5 sayılı ‘Mevsimlik Tarım İşçileri’ konulu genelge ile mevsimlik tarım işçilerimizin ve ailelerinin yaşadığı sorunların çözümü için yapılacak çalışmaların usul ve esasları belirlenmiştir. Bu çerçevede, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları başta olmak üzere çalışan ya da çalışma riski altında olan çocukların eğitime yönlendirilmesi için önemli adımlar atılmıştır.”
“Attığımız Adımlarla, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Konusunda Önemli Bir Fark Yarattığımıza İnanıyorum”
Bakan Işıkhan, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, özel sektör firmaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde, ailelere, bahçe sahiplerine ve işverenlere yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütüldüğünü bildirerek, “Bu kapsamda, çalışan veya çalışma riski altında olan çocuklarımız için yaz okulları, telafi eğitimleri ve diğer desteklerle onları eğitim hayatına kazandırmayı hedeflemekteyiz. Kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için attığımız adımlarla, çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda önemli bir fark yarattığımıza inanıyorum. Ancak unutmamalıyız ki bu mücadele, toplumun tüm kesimlerinin ortak çabasıyla başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.
Çocuk işçiliği ile mücadelede emeği geçen tüm paydaşlara, katkıları ve özverili çalışmaları için teşekkür eden Işıkhan, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın hak ettikleri sağlıklı ve mutlu bir hayatı sürdürebilmeleri için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.
Bakan Işıkhan, kentteki ziyaretleri kapsamında Düzce Valiliğini ziyaret etti. Daha sonra Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’yü ziyaret eden Işıkhan şehirdeki çalışmalar ve projelere ilişkin bilgi aldı.
Işıkhan, Düzce esnafını da ziyaret ederek, sohbet etti.
Ardından AK Parti Düzce İl Başkanlığı Danışma Meclisi Toplantısı’na katılan Bakan Işıkhan, buradaki konuşmasında, 31 Mart yerel seçimlerinin siyasi tarih açısından en önemli seçimlerden biri olduğuna değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bu seçimler sıradan bir belediye seçimi değil, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı şehirlerinin Gerçek Belediyecilikle buluşacağı önemli bir eşikti. Sayın Başkanımızla Düzce’de Türkiye’ye örnek olacak bir belediyecilik hizmeti yürütülüyor. Düzce yıllardır milli duruşundan, liderinin gösterdiği hedeften hiç şaşmamış feraset sahibi bir ilimizdir. Ülkesinin her bir sokağını, caddesini yatırımlarla, icraatlerle bezeyen belediyecilikle, temel atmama törenleri yaparak vatandaşına her türlü çileyi reva gören belediyeciliğin farkını çok iyi bilir” ifadelerini kullandı.
“Diyoruz ki bu yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak” diyen Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:
“Millete hizmet; aşk işidir, gönül işidir! Aşkı olmayanın davası da olmaz. Memleket sevdası da olmaz. Hamdolsun bizler ülkesine ve milletine aşkla hizmet eden büyük bir davanın neferleriyiz. Bu dava için ortaya koyduğunuz özverinin bizzat şahidi olarak, şehrimizi yeniden AK Parti Belediyeciliğiyle buluşturdunuz. Sayın Hasan Şengüloğlu Başkanımızın başkanlığında Düzce teşkilatımız büyük bir gayretle, liderinin izinde, davasının izinde yürüyor.”