Bakan Işıkhan, 17. Türkiye Eczacılık Kongresi’ne Katıldı
11 Nisan 2025, Cuma
Bakan Işıkhan, 17. Türkiye Eczacılık Kongresi’ne Katıldı
Bakan Işıkhan, 17. Türkiye Eczacılık Kongresi’ne Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından Antalya’da düzenlenen 17’nci Türkiye Eczacılık Kongresi’ne, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile birlikte katıldı.
Programda konuşan Bakan Işıkhan, konuşmasının başında kongrenin, mesleki dayanışmanın ve ortak vizyonun güçlenmesine katkı sunmasını temenni etti.
Eczacılık mesleğinin, halk sağlığının korunmasından kronik hastalık yönetimine, bağımlılıkla mücadeleden akılcı ilaç kullanımının teşvikine kadar pek çok stratejik görev üstlenen bir alan olduğunu söyleyen Işıkhan, “Özellikle pandemi süreci bizlere bir kez daha göstermiştir ki; eczacılarımız, her zorlukta halkın en kolay erişebildiği, en hızlı destek alabildiği sağlık neferleri olmuşlardır. Bunun yanı sıra 6 Şubat Asrın Felaketinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ile Sağlık Bakanlığımızın ve Türk Eczacıları Birliği’nin sahadaki gönüllü dayanışması ve eşgüdüm içerisinde yürüttüğü çalışmalar, afet bölgesinde kesintisiz eczacılık hizmeti sunabilmek için kurulan seyyar sahra eczaneleri, mobil hizmet araçları gibi uygulamalar eczacılarımızın ne kadar hayati bir görev ifa ettiğini bir kez daha hepimize göstermiştir” diye konuştu.
Bakan Işıkhan, Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçmesiyle, toplumun neredeyse tamamı kapsama alınmış, sağlıkta erişim hakkı genişletilmiş ve kaliteli hizmetin temel bir kamu görevi olduğu anlayışı pekiştirilmiştir. Bu süreçte yerli ilaç sektörümüzün stratejik önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Sağlıkta dışa bağımlılığı azaltmak, ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak ve olağanüstü dönemlerde tedarik zincirlerinin sekteye uğramasını önlemek adına, yerli ilaçlara ve cihazlara daha fazla alan açmak gerektiğini biliyoruz. Bugün gelinen noktada, ülkemiz sosyal güvenlik ve sağlık sistemlerinde dünyanın örnek aldığı modellerden birine sahiptir.”
“2024-2025 Yıllarında 78’i Kanser Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Olmak Üzere 542 İlaç Geri Ödeme Listesine Alınmıştır”
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre; şu anda 8 bin 579 yerli, 399 ithal olmak üzere toplamda 8 bin 978 ilacın geri ödeme listesinde yer aldığını bildiren Işıkhan, “Sadece 2024 ve 2025 yıllarında toplamda 542 ilaç geri ödeme listesine eklenmiş, bunların 78’i doğrudan kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmuştur. Bu noktayı, kamu-özel sektör iş birliğiyle şekillendirdiğimiz politikaların sağlıklı bir sonucu olarak değerlendiriyoruz. Reçetelendirme, ruhsatlandırma, fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarında yürüttüğümüz reformlar ile ilaç sektöründeki sürdürülebilirliği güçlendirdik” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde ruhsatlandırma, fiyatlandırma ve geri ödeme süreçlerini vatandaşların ihtiyaçlarını önceleyecek şekilde yürüttüklerini aktararak, şunları kaydetti:
“Bu iş birliği sayesinde, özellikle yerli üretim ve stratejik ilaç alanlarında hızlı ve etkili adımlar atabiliyoruz. Eczacılık mesleği sadece bir dağıtım kanalı değil; aynı zamanda bir halk sağlığı danışmanlığı merkezidir. Akılcı ilaç kullanımı, gereksiz antibiyotik tüketiminin azaltılması, hasta eğitimi ve izleme sistemleri gibi konularda eczacıların rolü giderek daha da kritik hale geliyor. Elbette burada eczacılarımızın omzuna binen yükü de dikkate alarak, dijital sistemlerde eczacı dostu uygulamaları yaygınlaştırmayı sürdüreceğiz. TEB protokolünü gerçekleştirdik. Yapılan Protokol ile; baremlerde 2023 Aralık TÜFE oranında yüzde 64,77; Reçete Başı Hizmet Bedelinde 2025 Yeniden Değerleme Oranı olan yüzde 43,93 artış yapılmıştır. Bu artışlara ek olarak Kurum tarafından alınan iskonto oranlarında da yüzde 0,25 oranında düşüş yapılarak yaklaşık 5 Milyar TL tahmini iyileşme sağlanmıştır.”
“2025 Yılında Aile Hekimlerinin Reçete Edebileceği İlaç Sayısını 6 Bine Çıkardık”
2025 yılında aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaç sayısını 6 bine çıkardıklarını söyleyen Işıkhan, “Yine uzman aile hekimlerinin rapor düzenleyebileceği ilaç sayısına 80 kalem daha ekledik. Bu, hastanelerdeki yoğunluğu azaltırken, vatandaşlarımızın ilaca erişimini kolaylaştıran önemli bir adımdır” bilgisini paylaştı.
Bakan Işıkhan, geleceğe dair politikaları oluştururken, eczacıların saha deneyimini dikkate aldıklarının altını çizerek, “2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi’nde öncelik verdiğimiz alanlar olan dijitalleşme ve yapay zeka kapsamında özellikle sağlık ve eczacılık alanında dijitalleşme, biyoteknoloji ve yapay zekâ gibi yeni alanlara uyumlu mesleki gelişim modelleri oluşturmayı hedefliyoruz. Eczacılık mesleğini sadece sağlık hizmetinin bir parçası olarak değil, aynı zamanda yerli ilaç sanayimizin gelişiminin temel paydaşlarından biri olarak konumlandırıyoruz” diye konuştu.
Eczacılık mesleğini sadece bugünün değil, yarının sağlık sistemini de inşa edecek şekilde güçlendirmek zorunda olduklarına vurgu yapan Işıkhan, “Meslek etiğiyle, bilgiyle, teknolojiyle donanmış eczacılarımızın gücü, Türkiye Yüzyılı’nın sağlık vizyonunun temel taşıdır. Bu nedenle Türk Eczacıları Birliği'nin bu kongresini, sadece bir mesleki buluşma değil, aynı zamanda Türkiye'nin sağlık geleceğini şekillendirme iradesinin vücut bulduğu bir platform olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.