Bakan Işıkhan, CNN Türk Canlı Yayınında Çalışma Hayatına İlişkin Soruları Yanıtladı

26 Nisan 2025, Cumartesi

Bakan Işıkhan, CNN Türk Canlı Yayınında Çalışma Hayatına İlişkin Soruları Yanıtladı

Bakan Işıkhan, CNN Türk Canlı Yayınında Çalışma Hayatına İlişkin Soruları Yanıtladı


Bakan Işıkhan, CNN Türk Canlı Yayınında Çalışma Hayatına İlişkin Soruları Yanıtladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, CNN Türk canlı yayınında çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından tüm imkanların seferber edildiğini kaydeden Bakan Işıkhan, "Kentsel dönüşüm projeleri, yapı denetim sistemleri, deprem yönetmelikleri gibi konuların ne kadar hayati olduğunun, siyasete malzeme yapılmayacak kadar önemli mevzular olduğunun altını çizmek istiyorum. Depremi önleyemeyiz ancak depreme hazırlıklı şehirler inşa edebiliriz. Bunun da en kısa yolu kentsel dönüşümdür" diye konuştu.

Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan prim borçlarına ilişkin sorulan soru üzerine, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için tek gelirin primler olduğunu belirterek, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelere eşit yaklaştıklarını söyledi.

"En son rakam 196 milyar dolayında bir borç yekunu var” diyen Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:

“149 belediye toplamda 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere sosyal güvenlik kurumlarımıza başvurmuştur. Şu ana kadar SGK tarafından toplam tahsilat tutarımız 128,2 milyar tutarında. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesinden sonra prim borcu olan belediyeler bizimle iletişime geçti. Şu anda 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik. Nisanda 3 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik, martta bu rakam 1,3 milyar liraydı."

“2024 Yılında 432 Yeni İlaç Ödeme Kapsamına Alındı"

SGK'nın bazı ilaçları karşılamadığına ilişkin soruyla ilgili Işıkhan, sağlık sisteminin kendileri için çok önemli olduğunu, yaşlı nüfusunun arttığını, yaşlılık ve emekliliklerle birlikte sağlık giderlerinde artış yaşandığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, geri ödeme kapsamında olan ilaçlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

''Kanser tedavisinde kullanılan ilaç sayısı; 818 yurt içi ruhsatlı olmak üzere, 91 adedi de yurt dışından temin edilen ilaçlar olmak üzere 909 adet. Bugün itibarıyla geri ödeme kapsamına alınan ilaçlarımızın sayısını komisyonlarımızın belirlediği ilkeler doğrultusunda artırıyoruz.”

“Kullanım Kolaylığı Olan Bir SMA İlacını Daha Geri Ödeme Kapsamında Aldık”

SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçları da geri ödeme kapsamına aldıklarını aktaran Işıkhan, “Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına almış olduk. Hastaların alternatif tedaviye erişimlerini sağlamış olduk. Bilgisayarlı tomografi, MR görüntülemelerinde kullanılan kontrast madde ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi sağlanarak, vatandaşlar bu ilaçları eczanelerden almaya ihtiyaç duymayacak. Yoğun bakım ünitelerinde oluşan sağlık verilerinin sisteme entegre edilerek anlık olarak takip edilmesi sürecini de başlatmış olduk" dedi.

“Geçen Yıl, 1 Milyona Yakın Risk Analizine Dayalı Denetim Gerçekleştirdik”

Bakan Işıkhan, usulsüzlüklere geçit vermediklerini belirterek, yapılan denetimler ve hileli boşanmalarla ilgili bilgileri aktardı.

Geçen yıl 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, "Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400'ü ile ilgili ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.

“Bugüne Kadar 3 Milyon 123 Bin Vatandaşımız EYT ile Emekli Oldu”

EYT'den emekli olanların ve bu düzenlemenin toplam maliyetiyle ilgili sorulan soru üzerine ise Işıkhan, "Bugüne kadar 3 milyon 123 bin vatandaşımız emekli oldu. Bu düzenlemenin ilk yıl maliyeti 724 milyar lira. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kümülatif olarak değerlendirdiğimizde maliyeti 3,4 trilyon lira olacaktır. Kapsamlı olarak değerlendirildiğinde ciddi maliyetli, aynı anda insan gücü kaybı olarak da değerlendiriyorum" cevabını verdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Bakan Işıkhan, 1 Mayıs'ta da hafta boyunca sahada olacağını aktararak, programlarının detaylarını paylaştı.

“Ülkemizde 2009 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ederek bir bayram havasında kutlanmasına destek vermiş oldu” diyen Işıkhan, “AK Parti iktidarları döneminde sendikal özgürlükleri artıran ve bunları anayasal güvence altına alan bir çalışma içerisinde bulunuldu. 1 Mayıs tüm dünyada emek bayramı olarak kutlanılıyor. Festivallerle, şenliklerle, konferanslarla, kültürel etkinliklerle kutlandığını görüyoruz. Biz de 1 Mayıs’ı geçen yıl çok iyi bir şekilde kutladık. Sendikalarımıza bir araya gelip bu yıl da Allah nasip ederse bu etkinliklerin özellikle emeğin ön plana çıkartıldığı, alın terinin kutsallığının ifade edildiği bir platform olarak değerlendireceğiz” diye konuştu.

İŞKUR Gençlik Programı

İŞKUR Gençlik Programı ile ilgili sorulan soruya Bakan Işıkhan, gençlere gelir desteği sağladıklarını, toplam 66 bin 931 üniversite öğrencisine 495 milyon 701 bin 13 lira ödeme gerçekleştirdiklerini ve program için de 7 milyar 15 milyon lira bütçe ayırdıklarını kaydetti.

Kadın istihdamına yönelik projeleri de aktaran Bakan Işıkhan, istihdamı artırma hedefleri olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

"32 milyon 314 bin kişi istihdamda yer almakta. İşsiz sayımız 3 milyondu, son verilerle birlikte 2 milyon 886 bin kişiye düşmüş durumda. Genel işsizlik oranımız 8,2, son 12 yılın en düşük işsizlik oranını yakalamış durumdayız. 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2028 yılındaki hedefimiz de işsizliği yüzde 7,5'e düşürmek olacaktır. Bu da bizim için çok önemli bir hedef."

Kadın istihdam oranlarının ve işgücüne katılma oranlarımız arzu edilen noktada olmadığını ve bunu düşünerek özellikle kadınların işgücüne katılımını arttırmak, toplumsal refahı ve ekonomik büyümeyi desteklemek açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak kapsamlı projeleri başlattıklarını ifade etti.

“2024 Yılından Bugüne 1 Milyon 77 Bin 205 Kadını İş Pozitif’le İstihdama Kattık”

Başlatılan projelerden bazılarının hala devam ettiğini belirten Işıkhan, “En önemli projelerimizden bir tanesi İş Pozitif Programımızdır. 2024 yılında Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle, birçok bakanlığımızın da katkılarıyla özellikle kadın istihdamının arttırılmasına yönelik, kadınların işgücü piyasalarında da görünür olmalarını sağlamak, istihdamlarını desteklemek ve onları güçlendirmek amacıyla başlattığımız bir program oldu. Burada kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, kooperatiflerimiz ve birçok bakanlığımız aslında sadece kadınlara değil birçok yaş grubuna önemli teşvikler, destekler ve hibe projeleri söz konusu aslında İş Pozitif’le bunları bir platform altına toplamış olduk. 2024 yılından bugüne 1 milyon 77 bin 205 kadın istihdama katılmış oldu. İş Pozitif kapsamında bu gerçekten büyük bir başarı, devam eden bir projemiz. Türkiye’nin farklı illerinde her gün bu sayının arttığını görüyoruz” diye konuştu.

“2025 Mart Ayı İtibarıyla 4 Bin 661 Kadın KİPAP’tan Yararlandı”

Bakan Işıkhan, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi’nin de (KİPAP) devam ettiğini paylaşarak, “KİPAP Projemiz kapsamında da özellikle imalat, sağlık, bilgi ve iletişim sektöründe çalışan kadınların istihdam sürecine girmelerini destekleyecek önemli teşviklerde bulunduk. Burada işe alınan kadınlar için 3 aya kadar aylık 32 bin 500 liraya kadar prim, vergi ve ücret desteği veriyoruz. Bu sektörlerde eğer kadın sigortalı çalıştırıyorlarsa 32 bin 500 liraya kadar destek veriyoruz devlet olarak. Çalışan kadının 0-66 ay arasında çocuğu varsa onlara da aylık 7 bin 500 lira çocuk bakım desteği sunuyoruz. 2025 Mart ayı itibarıyla rakamları paylaşmak isterim 4 bin 661 kadın bu projeden yararlanmış, 495 çocuk için de bakım desteği ödemesini sağlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Her Meslekte Kadın Eli Projesi

Kadınların daha az temsil edildiği mesleklerde, örneğin; tır, kamyon şoförlüğü, vinç operatörlüğü, kaynakçılık gibi sektörlerde kadın istihdamını arttırmayı amaçlayan Her Meslekte Kadın Eli Projesi’ni de başlattıklarını kaydeden Işıkhan, “Bu projede bizim için çok önemli, burada özellikle İşbaşı Eğitim ve Mesleki Eğitim Kurslarımıza katılan kadınların günlük harçlıklarında yüzde 30 dolayında artış sağladık. Bu yüzde 30 artış yaklaşık olarak aylık 28 bin liraya denk gelmekte. Bu da özellikle bu sektörlere kadınların girişini kolaylaştırmak için başlattığımız bir projeydi” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emekliliğiyle ilgili çalışmaların başladığını, 2028'den önce ev kadınlarına yönelik emeklilik müjdesini paylaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bazı Suriyelilerin Türkiye'den ülkelerine dönmesiyle birlikte istihdamdaki açığı belirlemek için araştırma yaptıklarını söyleyen Işıkhan, "O kadar güçlü bir istihdam yapımız var ki iş gücü açığı ortaya çıkmayacak. Eğer bir iş gücü açığı ortaya çıkarsa bunu yerli nüfustan, vatandaşlarımızdan telafi etme yoluna gideceğiz. Daha kapsamlı analizlere ihtiyaç var." dedi.

Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam görüşmelerine ilişkin, "İnşallah masadan ayrılırken işçilerimizle tokalaşarak bu uzlaşmayı, sözleşme sürecini tamamlamayı arzu ediyoruz. İnşallah bu yılı da başarıyla, sosyal diyalog temelinde, çalışma barışını koruyarak nihayete erdirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.