Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı’na Katıldı
16 Aralık 2024, Pazartesi
Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı’na Katıldı
Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı” na katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklileri sosyal güvenlik sistemi için asla bir yük olarak görmediklerine değinerek, “Kuşatıcı ve kolaylaştırıcı bir sosyal devlet anlayışıyla emeklilerimize dönük hizmet ve faaliyetlerimize her geçen gün bir yenisini ekledik. Sosyal güvenlik politikamızı bu istikamette, emeklilerimizin refah seviyesini yükseltecek, hizmete erişimlerinin önündeki engelleri kaldıracak şekilde belirledik, sürekli güncelledik” dedi.
Tasarruf Teşvik Fonu ve Konuk Edindirme Yardımı tutarlarını emeklilere ve hak sahiplerine ödeyerek bir mağduriyeti giderdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“2012 yılında 1,8 milyon emekli vatandaşımızın aylıklarında artış sağlayan intibak düzenlemesini hayata geçirdik. Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasını önce yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdik. Devamında ise bu uygulamayı tamamen kaldırdık. Emeklilerimize banka promosyonlarının ödenmesini sağladık. Bayram ikramiyeleriyle emeklilerimizin evlatlarıyla, torunlarıyla, aileleriyle paylaştıkları bayram sevinçlerine ortak olduk. Asgari ödeme miktarlarını yeniden ele alarak emekli alt sınır aylıklarını yükselttik. Emekli aylıklarındaki normal iyileştirmelere ek olarak seyyanen zamlar ve ilave refah payı artışlarıyla emekli maaşlarında önemli iyileştirmelere gittik. Tüm bunların sonucunda 2002-2024 döneminde farklı statüdeki emekli aylıklarında reel olarak yüzde 78 ile yüzde 631 oranlarında artış yaşandı. Aynı şekilde emeklilerimizin refah seviyesini yükseltmek için 2018 yılında başlattığımız bayram ikramiyesi uygulamasıyla emekli vatandaşlarımızın tamamına bugüne kadar 252,1 milyar lira ödedik. 2023 yılı Ekim ayında gelir veya aylık alan sigortalı ve hak sahiplerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptık.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılını Emekliler Yılı ilan ederek Türkiye Yüzyılı’nın Emektarlarına verdikleri öneme vurgu yaparak, “Yıl boyunca yürüttüğümüz çalışmalarla emekli vatandaşlarımızın hayat kalitesini önemli ölçüde arttırdık. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan daha geniş ve etkin bir şekilde istifade edebilmelerini sağladık. Sağlık ve ulaşım başta olmak üzere emekli vatandaşlarımıza pek çok alanda yeni destekler verdik, yeni kolaylıklar sunduk. 22 yıldır yanımızda olan, ülkesine ve milletine hizmet için saçlarını ağartan emeklilerimize bir vefa borcu olarak gördük” ifadelerini kullandı.
“SGK’ya Olan Prim Borçlarını Dahi Ödemiyorlar”
31 Mart yerel seçimlerinden sonra muhalefetin emeklilere verdiği sözlerin neredeyse tamamının unutulduğunun altını çizen Erdoğan, “Bugün bir konsere harcadıkları para, yardım yaptık, dediklere emeklilere verdikleri rakamdan daha fazla. Reklam amaçlı bir iki göz boyama dışında hiçbir iş yapmadılar. Vaatlerinin üzerine kalın bir sünger çektiler. Şimdi emeklilerimizle yan yana gelmek bile istemiyorlar. Bırakın sözlerini tutmayı; SGK’ya olan prim borçlarını dahi ödemiyorlar. Bunu da matah bir şeymiş gibi övünerek anlatıyorlar. İnanıyorum ki sizler de yakından takip ettiniz. Kaynağı karanlık paralarla kule dikmeye gelince bunların paraları var. Şişirilmiş konser faturaları üzerinden yandaşları zengin etmeye gelince, bunların paraları var. Eş, dost, ahbap, çavuş düzenlerine gelince bunların paraları var. Ama SGK’ya olan prim borçlarını ödemeye gelince 40 dereden 40 kova su getiriyorlar” diye konuştu.
“Görevi Devraldığımızda Emekli Aylığı 43 Dolardı, Bugün 370 Dolar”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi yönetme görevini devraldıklarında en düşük emekli aylığının 66 lira, yani 43 dolar olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Asgari ücret 184 liraydı. Bu rakam da 122 dolara denk geliyordu. Bugün en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira, yani 370 dolar. Asgari ücretin dolar bazından karşılığı ise 590 dolar. Sayın Özel bu rakamları hiç ağzına almıyor. Sayın Özel’in değinmekten kaçtığı bir başka husus şudur; 2002 yılında bir asgari ücretli kardeşimiz evinde kullandığı 200 kilovat/saat elektrik için aylığının yüzde 20’sini, 100 metreküp doğalgaz için yüzde 26’sını ayırmak zorundaydı. Şimdi aynı miktar elektrik için sadece yüzde 2,4’ünü, doğalgaz için ise yüzde 5,6’sını ayırıyor. En düşük emekli maaşı alan kardeşlerimiz, 2002’de elektriğe maaşlarının yüzde 15,3’ünü, doğalgaza yüzde 19,3’ünü harcıyordu. Bugün bu oranlar sırasıyla elektrikte yüzde 3,3’e, doğalgazda yüzde 7,7’ye geriledi. Kusura bakmasın ama ana muhalefet partisi genel başkanının fotoğrafın tamamını ortaya koymadan yaptığı her hesap eksiktir, çarpıtmadır, milleti açıkça kandırmaya çalışmaktır. Biz de buna müsaade etmeyiz.”
“Emeklilerimizi Enflasyona Ezdirmeme Prensibimize Bağlıyız”
Toplumun tüm kesimleri gibi emeklileri de enflasyona ezdirmeme prensiplerine bağlı olduklarını ve bu vaatlerinin sonuna kadar arkasında olduklarını aktaran Erdoğan, “Ekonomide uyguladığımız programın etkilerini görmeye başladık. Enflasyondaki düşüş eğilimi inşallah bundan sonra hızlanacak sürecek. Enflasyon geriledikçe alım gücü de artacağı için bundan en fazla emeklilerimizin başında olduğu sabit gelirli vatandaşlarımız faydalanacak. Nasıl enflasyonu tek haneye biz indirdiysek, aynısını yine biz başaracağız. Ama bunu yaparken elbette emeklimizi, çalışanımızı, memurumuzu da gözetecek, onların da beklentilerini dikkate alacak, onların huzuru, refahı ve alım gücünün artması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi.
“81 İlimizde Emekli Masaları Oluşturduk”
Programda konuşan Bakan Işıkhan ise, ulaştırmadan haberleşmeye, konaklamadan kültür gezilerine, sinema ve tiyatro gösterimlerinden alışveriş indirimlerine kadar, binlerce kampanyayı ve faaliyeti emeklilerimizin kullanımına sunduk. Bunun yanı sıra 81 ilimizde emekli masaları oluşturduk; emeklilerimizin telefonla öncelikli olarak ulaşabileceği ‘emekli danışmanları’ tahsis ettik. Yıl boyunca; Konferanslar, paneller ve çalıştaylar gerçekleştirdik. Sizlerin hayatını kolaylaştırmaya, mutluluğunuzu artırmaya ve bu ülkenin kalkınmasına katkılarınızı, her platformda görünür kılmaya çalıştık” diye konuştu.
“Emeklilerimizin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Oranı, Kalitesi Ve Çeşitliliğiyle Dünya Standartlarının Ötesinde Bir Noktaya Ulaşmış Durumdayız”
Tüm bunların yanı sıra; 2002 yılından bu yana, Türkiye'nin kalkınma yolculuğunda atılan adımlar arasında; sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilen reformların, en önemli kilometre taşlarından biri olduğuna vurgu yapan Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İktidara geldiğimizde, iflasın eşiğinde olan bir sistemi, SSK’yı, devraldık ve kısa zamanda büyük bir dönüşüm başarısı göstererek, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik modelini hayata geçirdik. Gerçekleştirdiğimiz bu reform, yalnızca Türkiye’nin geleceğini teminat altına almakla kalmamış; aynı zamanda ülkemizi, sosyal güvenlik alanında dünyanın en önemli rol modeli haline getirmiştir. Ayrıca; Emeklilerimiz için, sağlık hizmetlerinin hayati bir ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada, emeklilerimizin sağlık hizmetlerinden yararlanma oranı, kalitesi ve çeşitliliğiyle dünya standartlarının ötesinde bir noktaya ulaşmış durumdayız. ‘Yaptıklarımız; yapacaklarımızın teminatıdır’ sözünde de olduğu gibi; inşallah ülkemizi; sizlerin desteğiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 22 yılda getirdiğimiz seviyenin çok ötesine taşıyacağız.”
Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yalnızca günü kurtaran politikalarla hareket edemeyeceklerine değinerek, “Gençlerimizi, çocuklarımızı düşünerek hareket etmemiz ve sosyal güvenlik sistemini de aynı sorumlulukla yönetmemiz gerekiyor. Zira sosyal güvenlik, güncel siyasete kurban edilecek bir mesele değildir; bir milli güvenlik ve siyaset üstü yaklaşılması gereken bir meseledir. Sosyal güvenlik; toplumumuzu bir arada tutan, toplumsal huzuru ve barışı sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Bugün Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Karabağ‘da, Suriye’de, Libya’da, Ukrayna’da, Avrupa’da, Amerika’da ve Afrika’da; dünyanın gıpta ile baktığı zaferler ve başarılar elde ediyorsak; bugün Türk milleti olarak, dünyada şanlı tarihimize ve ecdadımıza layık şekilde hareket edebiliyorsak, son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın, iç ve dış politikada; ilmek ilmek ördüğü; sosyal, siyasi, hukuki ve ekonomik sistemler sayesindedir” değerlendirmelerinde bulundu.
“16 milyon emeklimiz; çalışma hayatında, kendisini ve ailesini geçindirmenin yanı sıra emeğiyle, ülkesine hizmet etmiş ve Türkiye yüzyılının inşasında bir tuğla koymuş kıymetli emektarlarımızdır” diyen Bakan Işıkhan, “Bizler de; Bakanlık olarak; tarihi bir dönüm noktası olarak gördüğümüz; 2024 yılında olduğu gibi; önümüzdeki yıllarda da, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında; yeni hedefler ve yeni programlar belirlemeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Işıkhan, emekliler için bugüne kadar hayata geçirdikleri birçok hizmete yenilerini ekleyeceklerini de sözlerine ekledi.
Program sonunda, ahşap ustası Behzat Böke tarafından ıhlamur ağacından yapılmış olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi merhume Tenzile Erdoğan’ın portresi Erdoğan’a takdim edildi. Ardından aile fotoğrafı çekildi.