Bakan Işıkhan, Kilis’te Ziyaretlerde Bulundu
Bakan Işıkhan, Kilis’te Ziyaretlerde Bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Kilis’e gitti.
Bakan Işıkhan, kentteki ziyaretleri kapsamında ilk olarak Kilis Valiliği’ni ziyaret etti. Kilis Valisi Tahir Şahin ile bir araya gelen Işıkhan, görüşmenin ardından valilik şeref defterini imzaladı.
Ardından Işıkhan, ÇASGEM tarafından düzenlenen ‘Ben İyiysem Herkes İyi Depremzede Kadınların Güçlendirilmesi’ projesinin açılış törenine katıldı.
Bakan Işıkhan programda yaptığı konuşmada, Kilis’te depremin ardından sosyal hayatın yeniden canlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Asrın felaketi olan 6-7 Şubat depremlerinin ardından, depremden etkilenen tüm illeri yeniden ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak için çok hızlı bir şekilde harekete geçtiklerine vurgu yapan Işıkhan, “Kaybettiğimiz kardeşlerimizin telafisi olmasa da yıkılan binalarımızı, caddelerimizi, sokaklarımızı ve iş yerlerimizi yeniden inşa etmek için gece gündüz çalıştık. Devlet olarak hadisenin ilk anından itibaren hiçbir vatandaşımızı kaderine terk etmedik, yalnız bırakmadık. Telafisi mümkün olan tüm maddi kayıplarımızı çok kısa bir sürede yerine koymaya başladık. Hamdolsun ki en zor zamanlarda dahi kenetlenmeyi ve birbirinden güç alarak ayakta kalmayı başarmış bir millet olarak yaralarımızı el birliği ile sardık, sarmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, deprem bölgelerinde binaların yeniden yükseldiğine, yıkılan fabrikaların ve iş yerlerinin yeniden faaliyete geçmeye başladığına değinerek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yaklaşık 2 yıldır deprem bölgesi adeta bir şantiyeye dönüşmüş durumdadır. Tamamlanan konutlar depremzede kardeşlerimize teslim ediliyor. Çalışanlarımız ve çalışma hayatı bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Bu süreçte gerek şahsım, gerekse çalışma arkadaşlarım tüm illerimizi tek tek ziyaret ederek, ihtiyaçları belirleyerek nerede hangi çalışmanın yapılması gerektiğine dair inceleme ve tespitlerde bulunduk. Bu çerçevede özellikle çalışma hayatına dair ihtiyaçlar noktasında tüm imkanlarımızı seferber ettik” diye konuştu.
“Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamında 111 Binden Fazla Çalışanımıza 1 Milyar Liradan Fazla Ödeme Gerçekleştirdik”
Bir taraftan yıkılan hasarlı binaları yeniden inşa ederken, diğer yandan da ocakların tütmesi için çalışanlara hem maddi hem de manevi destekler sağladıklarına vurgu yapan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depremden sonra Kısa Çalışma Ödeneğini hızla devreye aldık. Belge talep etmeden başvuruları değerlendirerek ödemeleri bekletmeden, zamanında gerçekleştirdik. Bu desteğin süresini 3 aydan 6 aya kadar uzatarak 111 binden fazla çalışanımıza 1 milyar liradan fazla ödeme gerçekleştirdik. Kısa Çalışmadan yararlanamayanlar için Nakdi Ücret Desteğini hayata geçirdik. Bu kapsamda 82 bin vatandaşımıza yaklaşık 700 milyon lira destek sağladık. Toplum Yararına Programlar ile bölgede istihdamı canlandırmak için 77 binden fazla kontenjan tahsis ettik ve bu doğrultuda 15 milyar lira kaynak aktardık. İstihdama Dönüş Programı ile deprem bölgesinde 33 bin vatandaşımızı Meslek Edindirme ve İşbaşı Eğitim Programlarına dahil ettik. Bu program için 1 milyar 267 milyon lira kaynak aktardık. Sosyal güvenlik alanında da vatandaşlarımızın SGK borçlarını 2025 yılı sonuna kadar erteledik. 24 aya kadar taksitlendirme imkanı sağladık, sağlık hizmetlerine kesintisiz erişim için de katılım paylarını kaldırdık.”
“2024’te İstihdam Oranını Deprem Öncesinden De Yukarıya, Yüzde 46,3’e Yükselttik”
Bakan Işıkhan, 2022 yılında Kilis’te istihdam oranının yüzde 45 seviyesinde olduğunu hatırlatarak, “2023’te depremin etkisiyle bu oran yüzde 44’lere geriledi. Ama biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu tabloyu değiştirdik. Yaptığımız yatırımlar, verdiğimiz destekler ve aktif istihdam politikalarımızla 2024’te istihdam oranını deprem öncesinden de yukarıya, yani yüzde 46,3’e yükselttik” bilgisini paylaştı.
Çalışma hayatında depremin yaralarını sarmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Işıkhan, “Ama burada durmayacağız. Kilis’i çok daha iyi noktalara inşallah hep birlikte taşıyacağız. İnşallah 11 ilimizin tamamını eskisinden çok daha güçlü bir şekilde desteklemeye ve Kilis’i sosyal hayata ve çalışma hayatına eskiden olduğu gibi geri döndürünceye kadar sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bakan Işıkhan, ÇASGEM vasıtasıyla, Ocak ayından başlayarak Kilis ve deprem bölgesi diğer 4 ilde hayata geçirilen ‘Ben İyiysem Herkes İyi Depremzede Kadınların Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında neler yapılacağını şöyle anlattı:
“İşçilerimize çeşitli motivasyon seminerleri, eğitimler, odak grup toplantıları ve birebir görüşmelerle destek vermeye başladık. Projemiz, özellikle aile ve ailenin yaşadığı sorunlar, aile içi iletişim, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, travma sonrası stres bozukluğu ve bununla başa çıkma, iş yerinde psiko-sosyal risk faktörleri, duygusal dayanıklılık, stres yönetimi, bilinçli farkındalık teknikleri gibi sizleri ruhsal açıdan rahatlatacak, iş hayatınıza ve aile hayatınıza çok daha iyi bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olacak önemli konuları içermektedir. Bu proje vesilesiyle, kadınların işgücü içerisinde aktif rol alabilmelerini, aynı zamanda ailelerin temel destekleyicisi olarak varlıklarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için iyilik hallerinin, farkındalıklarının geliştirilmesi ve stresle başa çıkma kapasitelerini artırmış olacağız.”
Işıkhan, bireysel düzeyde kadınlara sağlayacağı olumlu katkıların yanı sıra, toplumsal düzeyde de farkındalığı artıracağına inandıkları projenin tüm çalışanlara hayırlı olmasını diledi.
Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkanı Prof. Dr. Elif Gökçearslan, Kilis Valisi Tahir Şahin, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, AK Parti İl Başkanı Zihni Serhan Diyarbakırlı ve ilgililer katıldı.
Bakan Işıkhan, şehirdeki programları kapsamında Kilis’te 6 Şubat depremlerinden etkilenen çocuklarla bir araya geldi. Daha sonra AK Parti Kilis İl Başkanlığını da ziyaret etti.
Ardından kentte faaliyet gösteren çikolata fabrikasının işçileriyle yemek yiyen Işıkhan, Organize Sanayi Bölgesi'nde bir tekstil fabrikasını gezdi, işçilerle sohbet etti.
Kilis Saraç Mehmet Çok Amaçlı Toplum Merkezi’ni de (ÇATOM) ziyaret eden Işıkhan, eğitim gören çocuklarla ve emekleriyle üreten kadınlarla bir araya geldi.