Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti

04 Temmuz 2025, Cuma

Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti
Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti
Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti

Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti


Bakan Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na Başkanlık Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı” na başkanlık etti.

Bakan Işıkhan, konuşmasının başında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan orman yangınlarından dolayı üzüntüsünü dile getirerek, hayatını kaybeden İbrahim Demir’e Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin son toplantısını 2018 yılında gerçekleştirdiklerini anımsatan Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konseyin kurulduğu 2005 yılından bu yana toplamda 28 toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılar ülkemizin uluslararası standartlara uygun ve ulusal standartlarımızı kapsayan bir iş sağlığı ve güvenliği politikasına kavuşmasına da önemli katkılar sunmuştur. Bugüne kadar paydaşlarımızın katkısıyla 3 Ulusal İSG Politika Belgesi ve Eylem Planı yayınlanmıştır. Belge ve eylem planları özellikle konunun teorik kısmı olan mevzuat çalışmaları başta olmak üzere sahada uygulama tedbirlerini ve iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yaygınlaştırılması sürecine kadar her aşamada kamu, işçi, işveren üçlü istişare mekanizmasının görüş ve önerileriyle şekillenmiştir.”

Işıkhan, tüm tarafların katkı sunabildiği bu tür istişare ve ortak karar mekanizmaların insana hizmet anlayışlarının temel prensibi olduğuna vurgu yaparak, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 23 yıllık millete hizmet yolculuğumuz boyunca hangi önemli kararları aldıysak, ülkemiz adına hangi kritik adımları attıysak bunu daima ilgili tarafların görüş ve önerilerine başvurarak yaptık. Bundan sonra da çalışma hayatımız adına aldığımız her kararda aynı anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Çalışma hayatının, çalışanların sağlık ve güvenliğinin sağlanması başta olmak üzere pek çok konuyu içeren, sınırları geniş bir alan olduğuna işaret eden Bakan Işıkhan, “Her ne kadar istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ekonomimizin geleceği açısından son derece önemli olsa da bu gelişimin en büyük itici gücü kuşkusuz çalışanlarımızın güvenliği, huzuru ve sağlığıdır. Çalışma hayatının en önemli unsuru olan çalışanlarımız ne kadar verimli olursa ekonomik kalkınmamız da o kadar sürdürülebilir olacaktır. Bu önemli denklem asla unutulmamalı ya da göz ardı edilmemelidir. İş hayatındaki bu verimi sağlayacak en önemli araçlardan birisi de elbette insancıl koşullara sahip çalışma ortamının ve ortamlarının oluşturulabilmesidir” değerlendirmelerinde bulundu.

“İnsan Onuruna Yaraşır Bir Çalışma Hayatını İnşa Etmek Aslında Hepimizin Öncelikli Görevidir”

Işıkhan, çalışma hayatında bir taraftan üretimi artırırken, diğer yandan insana yakışır iş fırsatları sunarak yapılan iş ve insan arasındaki uyumu da gözetmek zorunda olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

“İnsan onuruna yaraşır bir çalışma hayatını inşa etmek aslında hepimizin öncelikli görevidir. İş kazaları ve meslek hastalıkları bugün hala dünyada milyonlarca çalışanın hayatını ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yönde iş sağlığı ve güvenliği sadece ülkemizde değil, dünyada da büyük bir sorun, çalışma ve müdahale alanıdır. Hedefimiz; bu küresel sorunu ülkemizde en alt seviyeye indirmektir. Bakanlık olarak bu konuya çalışma hayatının değil, insan hayatının akıbeti perspektifinden bakıyoruz. 23 yıldır her alanda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği meselesinde de insan odaklı bir hizmet anlayışını benimsedik. Bu yüzden bir taraftan istihdam oranlarımızı artırırken, diğer yandan da insan onuruna yaraşır çalışma koşulları sağlamak adına gerekli olan tüm adımları ve çalışmaları gerçekleştirdik.”

Bu kapsamda 2012 yılında iş kanunundan bağımsız olarak hayata geçirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Türkiye adına önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Bakan Işıkhan, “Böylece iş sağlığı ve güvenliği alanındaki hizmetlerden yararlanma hususunda kamu dahil bütün çalışanlarımızı aynı şemsiye altına aldık. Yine bu sene devlet kurumları ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri içinde kanundaki İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri maddesine yönelik ertelemeler 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle son buldu ve yeni düzenlememiz yürürlüğe girdi” ifadesini kullandı.

“İSG Konusundaki Farkındalığın Arıtılmasına Yönelik Olarak Çeşitli Faaliyetler Düzenlemeye Devam Ediyoruz”

Işıkhan, mevzuatı güçlendirip, dünya standartlarıyla uyumlu hale getirmeye gayret ettiklerinin altını çizerek, “Denetim ve rehberlik faaliyetlerimizi sadece çalışanlarımıza değil, güvenlik kültürünün erken yaşlarda gelişeceği inancıyla çocuklarımızdan başlamak üzere toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak ve toplumsal bilincin oluşmasını sağlamak için bu çalışmalarımızı daha etkin hale getirdik. Bu süreçte madencilerimiz, maden emekçilerimiz için hayati önem taşıyan madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği koşullarının geliştirilmesi MİSGEP Projesini de başarıyla tamamlamıştık. Öte yandan İSG konusundaki farkındalığın arıtılmasına yönelik olarak çeşitli faaliyetler düzenlemeye de devam ediyoruz” diye konuştu.

“İSG Hizmetlerinin Dijital Ortamda Takip Edilmesini Sağlayan İSG KATİP’i Uygulamaya Aldık”

Işıkhan, Bakanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde ekonomik anlamda yetersizlik yaşaması muhtemel işverenlerin de yanında olmaya devam ettiklerinin altını çizerek, şu bilgileri aktardı:

“Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla çalışanı bulunan iş yerlerinde işsizlik sigortası primi işveren payı teşvikinden yararlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki tebliğ kapsamında uygun şartları sağlayan 3 bin 400 iş yerine 2 milyar lira teşvik ödemesi yaptık. Tüm bu uygulamaları sürekli değişen ve gelişen teknolojiyle entegre bir şekilde ürütmek üzere iş sağlığı ve güvenliğinde dijital dönüşüm sürecini başlattık. Bu kapsamda İSG hizmetlerinin dijital ortamda takip edilmesini sağlayan yazılım sistemimiz İSG KATİP’i uygulamaya aldık. e-Devlet üzerinden hizmet sağlayan bu uygulama sayesinde bürokrasi ve kırtasiyeciliği tamamen ortadan kaldırmış olduk.”

“İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Hiçbir Şekilde Taviz Vermeyeceğiz”

Tek bir vatandaşın dahi mesleği sebebiyle hayatını ve sağlığını kaybetmediği bir çalışma hayatını tesis edebilmek için var güçleriyle çalıştıklarına vurgu yapan Bakan Işıkhan, “Alınabilecek tüm önlemleri alıyor, atılabilecek tüm adımları atıyoruz. Hiç kuşkusuz çalışma hayatının kırmızı çizgilerinden birisi olarak gördüğümüz iş sağlığı ve güvenliği konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğimizi buradan tekrar ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun çalışma hayatının tüm aktörlerinin sorumluluğunda olduğuna değinen Işıkhan, “Sorumlu makamlar olarak çalışma hayatında standartları yükseltmek için tüm paydaşlarımızla sosyal iletişim kanallarını her daim açık tutuyoruz. Akademi camiamızla ve kamu kurumlarımızla çalışan, işveren ve meslek örgütlerimizle ve diğer ülkelerle dahi işbirliklerimizi geliştiriyoruz, önemsiyoruz” dedi.

Bireysel farkındalık, içselleştirilmiş bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü, toplumsal bilinç ve işbirliği olmadan bu alanda başarılı bir kamu politikası yürütülemeyeceğini kaydeden Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:

“İş sağlığı ve güvenliği kültürünün ülke çapında geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı hızlandırarak sürdüreceğiz. Bu büyük değişim için burada bulunan tüm tarafların işbirliğine ve desteğine ihtiyacımız var. 7 yıl gibi uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelen Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyini, bu gayretimiz için de bulunmaz bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Bu konuda tüm paydaşlarımıza güveniyorum.”

Işıkhan, konuşmasının sonunda toplantının, ülkeye, millete ve çalışma hayatı adına hayırlı olmasını diledi.

 

 

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.