“Üretim Sürecine Katılım Projesi” nin İzmir Tanıtım Toplantısı Yapıldı

03 Kasım 2022, Perşembe

“Üretim Sürecine Katılım Projesi” nin İzmir Tanıtım Toplantısı Yapıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Gaziantep'te yeni bir istihdam modeli olarak başlatılan "Üretim Sürecine Katılım Projesi"nin Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün girişimiyle Uluslararası Göç Örgütü işbirliğinde Bursa'ya genişletilmesi sonrası, projenin İzmir'de de uygulamaya geçirilmesine yönelik tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, sanayinin ve geleceğin ihtiyaç duyduğu meslek ve becerilere yönelik insan kaynağını nitelikli hale getirme konusunda tüm çevrelerin fikir birliği içinde olduğunu, ancak dünyadaki öngörülemeyen hızlı değişim nedeniyle bunu hayata geçirmenin kolay olmadığını ifade etti.
 
Adapte olmak istenilen bazı mesleklerin eskimeye başladığını belirten Alpkan, "Türkiye'de iş hayatına hem eleman yetiştiren kurumlarımız hem iş arayanlar hem işverenlerimiz aslında girişimci ruha sahip. Böyle bir süreçte çok dinamik bir insan kaynağı yatırımına ihtiyacımız var. Bazı durumlarda KOBİ'lerimiz insan kaynağını maliyet olarak görüyor. Bu noktada nitelikli iş gücüne ulaşma probleminin yanı sıra o iş gücünü tatmin etme, elde tutma problemi de ortaya çıkabiliyor. Aslında KOBİ'lerimizin insan kaynağını bir sermaye unsuru olarak görmesi, ona yatırım yapması ve elde tutmaya çalışması çok kıymetli. Çünkü ürettiğimiz ürünlerin, hizmetlerin katma değerinin ihracatta rekabet etmesi için sadece fiyat temelli bir rekabet başarı getirmez" diye konuştu.
 
Alpkan, projenin Gaziantep'te başladığını, Bursa'da devam ettiğini anımsatarak, çalışmanın şimdi de İzmir'de yapılacağını söyledi.
 
Projenin 50 ila 250 kişi arası büyüklükteki kuruluşlarla sınırlı olduğunu ancak bunun genişletilebileceğini belirten Alpkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"300 kişi uluslararası örgütlerin sağladığı kaynakla istihdam edilecek. Böylece Türkiye'nin imalatına, ihracatına katkı yapılması hedefleniyor. Nitelikli iş gücü olduğu için de sadece asgari ücretle sınırlı değil daha yükseltmek mümkün olacak. Burada bir mesleki eğitim söz konusu değil, nitelikli olmayan iş gücünün eğitimi değil, nitelikli olan yerel ve uluslararası iş gücünün İzmir'in KOBİ'lerine kazandırılması söz konusu.”
 
İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve belirlenen şartları taşıyan iş yerlerinin daha verimli ve katma değerli üretim yapmalarını sağlayarak ihracat odaklı istikrarlı büyümeye katkı sağlayacak nitelikli iş gücünün istihdam edilmesini desteklemenin amaçlandığı programa, 18-34 yaş grubu işsizler katılabilecek.
 
Belirtilen şartları taşıyan iş yerleri tarafından işe alınan ve destek kapsamındaki özelliklere sahip olan sigortalılar için sigortalının işe alındığı ilk aydan başlamak üzere 3 aylık dönem için prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak. 3 aylık destek döneminin sona ermesinden sonra işverenlerin 9 aylık istihdam yükümlülüğü başlayacak.
 
Projeden tekstil, gıda, makine, mobilya ve kimya sektörleri faydalanacak.

Proje açılışına, Genel Müdürümüz Sayın Cenk İLERİ'nin yanı sıra IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl WAITE, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin KARAMEŞE, SGK Başkanı Kürşad ARAT, ÇSGB Strateji Geliştirme Başkanı Şeyda KUTSİ Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Cenk İLERİ, Çalışma Genel Müdürü Sadettin AKYIL, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol DUR, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Metin AKDAŞ, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre KIZILGÜNEŞLER ile kamu kurumu ve özel sektör temsilcileri katılım sağlamıştır.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.