Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) 51. Olağan Genel Kurulu’na hitabında uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolüne atıf yaptı.
18 Ekim 2024, Cuma
Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) 51. Olağan Genel Kurulu’na hitabında uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolüne atıf yaptı.
Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın, (MESS), 51. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.
Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, işgücü piyasasının oldukça iyi gittiğine vurgu yaparak, “Bu yılın ilk 8 ayında istihdam artışı 654 bin kişi oldu ve işsizlik oranı yüzde 8 buçuk olarak gerçekleşti. İstihdam sayımız aynı dönemde 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişi istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7 oldu. Yılbaşından bugüne geçen 8 aylık süreçte 650 binin üzerinde bir istihdam artışı sağladık. 2005 yılından bugüne 13 buçuk milyon kişiye istihdam oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Sayın Cumhurbaşkanımız son yıllarda esnaf, tüccar, sanayici dâhil işverenlerin en çok şikâyet ettiği hususların başında çalıştıracak personel bulamamalarının geldiğini belirterek, “Bilhassa emek yoğun iş kollarında ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. İşgücü arzının yeterli olmadığı durumlarda tüm dünya gibi uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolünden istifade ediyoruz. Çalışanın, üretenin, ihracat yapanın, özellikle yanında olmaya devam edeceğiz. İşsizliği azaltmayı, istihdamı artırmayı, işgücü piyasasında kayıt dışılığı önlemeyi amaçlayan istihdamı destekleyici politikalarımız sürecektir” değerlendirmelerinde bulundu.
Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan, aynı toplantıda yaptığı konuşmada, “Yeni nesil çalışma modellerini ve yeni teknolojileri, çalışma hayatına entegre ederek, Türkiye’nin bu alanda bir oyuncu değil oyun kurucu olmasını hedefliyoruz. Temelinde yine insana hizmetin olduğu bu dönüşüm sürecinde, özellikle işçi işveren ilişkilerinin, bu yeni düzene uyumu için tüm imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bizim endüstriyel ilişkilere temel bakış açımızda; işçileri ve işverenleri ‘sosyal taraf’ olarak değil ‘sosyal ortak’ olarak görüyoruz. Çalışma hayatında çatışmacı bir anlayışı değil uzlaşmacı bir anlayışı benimsiyoruz. Bu çerçevede devlet, emek ve sermayenin dayanışmasıyla geleceği inşa ediyoruz. Sanayicimizin, yatırımcımızın ve işçilerimizin ortaya koyduğu büyük emek ve devletimizin sağladığı desteklerle; Türkiye’yi, dünyanın en önemli üretim üslerinden birisi haline getirmekte kararlıyız.” dedi.
Sayın Bakanımız ayrıca, Türkiye Yüzyılı vizyonunu ortaya koyarken verilen, “yatırım-istihdam-üretim ekseninde büyük ve güçlü Türkiye” sözüne sadakatle, başta sanayi sektörü olmak üzere; tüm sektörlerin katkılarıyla çalışmaya, üretmeye devam edeceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol tarafından Sayın Cumhurbaşkanımıza hediye takdim edildi.