İstanbul’da “İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi” Projesi çerçevesinde Çalıştay Yapıldı
02 Ağustos 2024, Cuma
İstanbul’da “İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi” Projesi çerçevesinde Çalıştay Yapıldı
Kısa adı İş Teftiş ve Rehberlik olan Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-III) kapsamında finanse edilen, Başkanlığımız ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğinde yürütülen İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi’nin, üç ayrı temada yapılması planlanan ‘İnsana Yakışır İşlerin Teşvik Edilmesi Çalıştayları’nın üçüncüsü 31 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul’da yapıldı.
“Sorumlu İş Davranışı ve İnsana Yakışır İş” temalı üçüncü çalıştayın açılış konuşmalarını Başkanımız Bekir AKTÜRK ile ILO Türkiye Direktörü Yasser HASSAN yaptı.
Başkanımız Bekir AKTÜRK açılış konuşmasında; ILO ile 50 yılı aşkın süredir sürdürülen işbirliği faaliyetlerinin, bu proje ile daha da güçlenerek devam ettiğini vurgulayarak çalıştayda son dönemde üzerinde özellikle durulan, çocuk işçiliği, göçmen işçiliği, kayıt dışılık, zorla çalıştırma, iş sağlığı ve güvenliği gibi pek çok alt başlığı bünyesinde barındıran “İnsan Hakları Özen Yükümlülüğü” ve “Sorumlu İş Davranışı ve Bu Yükümlülükler Doğrultusunda İşçi Haklarının Korunması” konularının ele alınacağını belirtti.
İlk oturumda Prof. Dr. Gaye Burcu YILDIZ ve Doç. Dr. Gürkan Emre GÜRCANLI Türkiye’deki en önemli insana yakışır iş açıklarına odaklanan araştırmanın taslak sonuçlarını paylaştı. Bir diğer oturumda; Doç. Dr. Ulaş BAYSAL çevrim içi olarak Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi, Alman Tedarik Zinciri Yasası’nın çalışma hayatına etkisi hakkında sunumunu gerçekleştirdi. San Jose State Üniversitesi’nden Dr. Kezban YAĞCI SOKAT, tedarik zincirlerinde insana yakışır işler temalı sunumunda; konuya multidisipliner bir bakış açısı getirerek küresel tedarik zincirlerinde insan ticareti ve zorla çalıştırma ile mücadele örneklerinden bahsetti.
Başkan Yardımcımız Gökhan ATEŞ’in moderatörlüğünü yaptığı öğleden sonraki oturumda, “Sorumlu İş Davranışının Teşvik Edilmesi ve İnsana Yakışır İş” teması odağında gerçekleştirilen panelde; Çalışma Uzmanı Sayın Evrin DAĞKALDIRAN DEMİRALP Türkiye’nin rehber ülke olmasından sonra izlenecek yol haritasını ve yapılan çalışmaları aktardı. Beko Sürdürülebilirlik Direktörü Sayın Özlem ÜNLÜER; bünyelerindeki iyi uygulamalardan bahsetti. Son olarak; Başkanlığımızda görevli İş Müfettişi Özkan YAŞAR, zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinde iş teftişinin rolü kapsamında Başkanlık bünyesinde yapılan çalışmaları aktararak P029 - 1930 tarihli Zorla Çalıştırma Sözleşmesine ilişkin 2014 tarihli Protokol’ün Türkiye tarafından onaylanma süreci hakkındaki gelişmelerden bahsetti. Kapanış konuşmalarının akabinde çalıştay sona erdi.