Türkiye’de İnsana Yakışır İş Koşullarını İyileştirmek için İş Teftiş ve Rehberliğin Rolünün Güçlendirilmesi Proje Teklifi
29 Kasım 2024, Cuma
Türkiye’de İnsana Yakışır İş Koşullarını İyileştirmek için İş Teftiş ve Rehberliğin Rolünün Güçlendirilmesi Proje Teklifi
Türkiye’de İnsana Yakışır İş Koşullarını İyileştirmek için İş Teftiş ve Rehberliğin Rolünün Güçlendirilmesi Proje Teklifi kapsamında düzenlenen danışma toplantısı, 21 Kasım 2024 tarihinde ILO Türkiye Ofisi’nde gerçekleştirildi.
Tedarik zincirlerinde temel hakların geliştirilmesi, kadın çalışanlar için fırsat eşitliği ve insana yakışır iş ortamlarının geliştirilmesi hedefleriyle hazırlanan proje teklifine ilişkin görüş ve önerilerin alındığı danışma toplantısına, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, Rehberlik ve Teftiş Başkanımız Bekir Aktürk, Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcılarımız Gökhan Ateş ile Davut Seyhan, Bakanlık temsilcileri, sosyal taraflar ve ilgili paydaşların katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantıda, tedarik zincirleri özelinde çalışma hayatındaki temel ilkeler ve haklara uyumun artırılması, kadın çalışanlar için insana yakışır iş ortamlarının geliştirilmesi gibi kritik konular ele alındı.
Toplantı, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan ve Başkanımız Bekir Aktürk’ün açılış konuşmalarıyla başladı. Başkan Aktürk, Başkanlık olarak işçi ve işveren dahil tüm sosyal tarafları kapsayan önleyici bir teftiş anlayışını benimsediklerini ifade etti. İlgili paydaşlardan alınacak görüş ve önerilerin proje çalışmalarına yön vereceğini vurgulayarak, bu projenin Türkiye’nin tedarik zincirlerinde uluslararası standartlara uyumu açısından kritik bir adım olduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından toplantının ikinci bölümünde Başkan Yardımcımız Gökhan Ateş, tedarik zincirlerinde ulusal ve uluslararası standartlara uyumun artırılması, Avrupa Birliği'nin “Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi”nin Türkiye açısından önemi, kadın çalışanlar için insana yakışır çalışma koşullarının geliştirilmesi ve işyerinde kadın-erkek eşitliği farkındalığının artırılması, proje hedefleri ve uygulama yöntemleri hakkında bilgilendirme yaptı. Sonrasında, İş Başmüfettişi Harun Bal tarafından yapılan sunumda projenin amaçları ve aşamaları paylaşıldı.
Toplantının son bölümünde ise paydaşların görüş ve önerileri alındı. Katılımcıların paylaşımlarıyla, iş teftişinde kadın-erkek eşitliği ve tedarik zincirlerinin yönetiminde sosyal sorumluluk ilkelerinin daha etkili uygulanması konularındaki öneriler tartışıldı.
Başkan Aktürk, bu proje teklifinin mevcut ‘İş Teftiş, Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi’ projesinin bir devamı niteliğinde olduğunu ve paydaşlardan alınacak görüşlerin projeye yön vereceğini vurguladı. Ayrıca, proje hedeflerinin etkinliğini artırmak için sosyal tarafların katılımının öneminden bahsetti.
Toplantı, paydaşların katkılarına teşekkür edilerek ve projeye dair beklentiler dile getirildikten sonra tamamlandı.